Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szépülő arborétum
Dr. Király Géza, az erdőmérnöki kar docense és Kui Biborka intézeti munkatárs, erdőmérnök a botanikus kertben Fotó: Németh Péter

Félmillió euróból újul meg az egyetemi botanikus kert

Szépülő arborétum

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A Soproni Egyetem botanikus kertje Közös örökség, közös jövő – fák, határok nélkül című, Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának Interreg Szlovákia–Magyarország támogatási programjában elnyert több mint félmillió euró segítségével újul meg.

A projekt célja, hogy a botanikus kert megújításával hozzájáruljon a térség turisztikai potenciáljának fejlesztéséhez, szolgálja a helyi lakosság, a turisták és az egyetemi polgárság érdekeit. Új, modern, interaktív eszközökkel kívánja elérni azt, hogy megfelelő színhely legyen az erdei pedagógiának, a tanösvények látogatóinak, és egyfajta „természetes tornateremként” szolgáljon a kocogók, a sportolók számára.

A magyarországi erdészeti felsőoktatás első botanikus kertje Kisiblyén jött létre (mai Kisiblyei Arborétum, Szlovákia), majd az első világháború után, mikor Selmecbányáról költözni kényszerült az akkori akadémia, hoztak létre Sopronban is egy botanikus kertet (mai Egyetemi Élő Növénygyűjtemény). A közös múlt a mai napig élő kapcsolatot eredményez: egyrészt a két település testvérváros, másrészt a Soproni Egyetem hallgatói rendszeresen látogatják az ősi Alma Matert és vele együtt az arborétumot. Most a támogatásnak köszönhetően mindkét botanikus kert megújul.

A soproni létesítmény felújításának legfőbb célja a beruházások mellett olyan rendezvények szervezése, amelyek felhívják a figyelmet a kert értékeire szélesebb körben is. A tervezett beruházások között szerepel a növényállományok felújítása, fiatalítása, értékes fajokkal való gazdagítása, új látogatóközpont, digitális időjárás-állomás, bejárati kapu építése, tanösvények és bemutatóház kialakítása, az üvegház és az utak felújítása, különböző erdőpedagógiai rendezvények tartása, új, interaktív és webre optimalizált térképek létrehozása, valamint egy sétaút a hiányossággal élőknek. A megújult kertekről egy 4, illetve 5 nyelvű dokumentumfilm készítését is célul tűzték ki, emellett a botanikus kert gépparkja is megújul.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...