Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Túra a források világnapján
A szépen kialakított forrás a Szalamandra-tónál Fotó: Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kiemelt figyelmet fordít a kiépített vízlelők gondozására

Túra a források világnapján

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A Soproni Parkerdőben mintegy harminc forrást gondoz a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Május 19-én a források világnapja alkalmából családi túrát szerveznek.

A források világnapja alkalmából a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG), a városi szabadidősport bizottság természetjáró bizottsága, valamint a Lövér Természetbarát Egyesület közös programot szervez. A családi túra május 19-én, szombaton reggel kilenckor kezdődik. A találkozó a Printz-pihenőnél (uszoda parkoló) lesz, innen indulnak tovább a Deák-kút felé, majd érintik a Pedagógus forrást, s végül leereszkednek a Szalamadra-tóhoz, a Természetbarát forráshoz. Itt a rövid megemlékezés után izgalmas játékok és ajándékok várják majd a gyerekeket.


– A Soproni Parkerdő igazán bővelkedik a forrásokban – mondta el lapunknak Bánáti László, a TAEG parkerdei és kommunikációs igazgatója. – Erdőgazdaságunk harmincat kezel és gondoz rendszeresen. Az olyan kedvelt helyeken, mint például a Deák-kút, az Ólom forrás vagy a Természetbarát forrás hetente takarítunk és végezzük el a szükséges javításokat. Azt tapasztaljuk, hogy a kilátogató soproniak, illetve a turisták is felelősségteljesen viselkednek. Óvják és védik a kiépített pihenőhelyet. Igaz, sajnos esetenként rongálással is találkozunk. Legtöbbször a vízkiömlő csövet tömítik be.


A szépen kiépített, padokkal, tűzrakó hellyel ellátott források és környékük ideális helyszíne a közös pikniknek, családi, baráti összejöveteleknek. A vonatkozó előírásokat azonban minden esetben be kell tartani. A tüzet mindig oltsuk el, és lehetőség szerint takarítsunk össze magunk után!


A források megőrzése közös ügyünk, hiszen a legtöbbjükből egészséges ivóvizet, a túrázás közben hűsítőt és frissítőt nyerhetünk. A Szalamandra-tónál lévő forrást mind többen keresik fel, és viszik magukkal az egészséges szomjoltót. A felszínre törő vizeket az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi. Fontos, a Deák-kút vize emberi fogyasztásra nem alkalmas!


– Magyarországon a források minden esetben védettek – folytatta Bánáti László. – Ez azt jelenti, hogy legyen szó ideiglenes vagy állandó felszínre törő vízről, azokat megszüntetni nem szabad. A természetben ezek nagyon is fontos feladatot látnak el. Az év minden szakában friss vizet biztosítanak a növényeknek, állatoknak. Sok élőlény számára állandó vagy a fejlődés meghatározott szakaszában nélkülözhetetlen életteret biztosít, amennyiben természetes élővilágát legalább részben megőrizte. Emellett tavakat, patakokat is táplálhatnak. Gondolhatunk itt például a Szalamandra-tóra, amely nem létezhetne a Természetbarát forrás nélkül.

A források világnapja

Magyar javaslatra 2013-ban indult útjára a források világnapja, amelyet május 19-én tartanak meg. Bár Magyarország rendkívül gazdag édesvízkincsben, mindannyiunknak fokozottabban oda kell figyelnünk a hétköznapokban is e természeti értékünkre.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...