Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A hűség indulója
Friedrich András karnagy Fotó: Filep István

A hűség indulója

| P. Horváth László | Kultúra

A népszavazás centenáriumán (a tervek szerint) ismét felcsendül Thier László 1931-ben írt Ave Civitas fidelissima című indulója a Juventus Koncert Fúvószenekar előadásában. A művet a szerző eredetileg a tizedik évfordulóra írta.

Élt egykor Sopronban egy polihisztor: az 1898-ban született Thier László dolgozott újságíróként, helytörténeti gyűjtéseit cédulára írta le (ezekből mintegy 200 ezer darab maradt fenn), elkezdte összeállítani Sopron bibliográfiáját, illetve a Scarbantia könyvsorozatot, de harmonikázott is a városi moziban, illetve zongorát oktatott.

Thier László az 1921-es népszavazás tizedik évfordulójára Ave Civitas fidelissima címmel – zongorára – írt indulót, amelyet 1931-ben mutattak be először. A művet az idei centenáriumra a Juventus Koncert Fúvószenekar ismét elővette, és szeretné az 1921-es eseményekhez méltó módon előadni. A koronavírus-helyzet miatt a zenészek nem tudtak az utóbbi hónapokban próbálni, de bíznak abban, hogy tavasszal ismét összegyűlhet a tagság, és közösen készülhetnek a bemutatóra.

– A helyenként töredékeiben fennmaradt induló nem volt ismeretlen számunka, ugyanis a zenekarunk ötvenedik évfordulójára kiadott emlékkönyv CD mellékletében is megjelent – emlékezett vissza Friedrich András karnagy. – Nagy Alpár zenetudós ötlete nyomán írtuk át fúvós hangszerekre az eredetileg zongorára komponált háromperces művet. Thier László édesapám jó barátja volt, az idegenforgalmi hivatalnál annak idején együtt is dolgoztak. A családi feljegyzések szerint nemcsak jól zongorázott, hanem kiválóan hegedült. A II. világháború előtt játszott a Rajta Úribanda nevű együttesben, úgynevezett Stehgeiger, a mai fogalmaink szerint elsőprimás volt. Az abban a korban tapasztalható nemzeti felbuzdulás adta az alapot, hogy emléket állítsanak a népszavazásnak. Ezek közül az egyik volt a hűség indulója.

Életműkoncert

Az idén nyolcvanéves Friedrich András, amint erre lehetősége lesz, szeretne a fúvósokkal egy nagyszabású koncertet tartani. Méltó módon szeretné megünnepelni, hogy tavaly megkapta a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség életműdíját. A repertoáron szerepel a tervek szerint Thier László egy másik indulója, egy szerzemény a Cinfalván (Siegendorf) született Takács Jenőtől, valamint Tom Jones és Ennio Morricone egyveleg.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...