Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A közösségek értékteremtő ereje
Fotó: Filep István

Kóczán Péter: A digitális kor felértékeli az együtt töltött időt

A közösségek értékteremtő ereje

| Munkatársunktól | Kultúra

– A közművelődés teremti meg azt a légkört, amelyben az előadó-művészeti produkciók értelmezhetőek, befogadhatóak lesznek – nyilatkozta Kóczán Péter. A Pro Kultúra februártól kinevezett ügyvezetője szerint fontos feladatuk a különböző művészeti ágak bemutatása mellett a közösség- és identitásteremtés.

iszt-központ, Petőfi Színház, Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, GYIK Rendezvényház, Festőterem, balfi József Attila Művelődési Ház – Sopron és környéke legjelentősebb kulturális intézményei. Hogy mi a közös bennük? Valamennyi a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. része, amely 100 százalékig önkormányzati cég. A legutóbbi közgyűlésen döntöttek arról a város vezetői, hogy az ügyvezető 2024. február 1-től 2028. január 31-ig Kóczán Péter lesz.

– Önkormányzatunk számára nagyon fontos a kultúra, a közművelődés, valamint a gyermekek és a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltése – mondta elöljáróban az ügyvezető. – Ezekre a területekre az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít, és jelentős pénzügyi forrást biztosít. A feladatok színvonalas és hatékony ellátására kaptam felhatalmazást a közgyűléstől. A fentiek figyelembevételével szervezem meg az intézmény működését.

Kóczán Péter éppen húsz éve van kapcsolatban az intézménnyel, 2013 óta dolgozik folyamatosan a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjeként, és ugyanebben az évben lett a Pro Kultúra kulturális igazgatóhelyettese is.

– Több ügyvezetővel is dolgozhattam, sokat tanultam az elődeimtől – folytatta Kóczán Péter. – Azzal, hogy februártól egy teljes ciklusra kaptam megbízatást, nőtt a felelősségem, hiszen nemcsak egy konkrét helyzetet kell kezelnem, hanem az önkormányzat által kijelölt széles feladatkört kell koncepciózusan ellátnom. Az önkormányzat gazdag kulturális kínálatot biztosít intézményrendszerünkön keresztül a városban élőknek. A menedzsment felelőssége az, hogy ezt hatékonyan és színvonalasan juttassa el a közönséghez. Minden korosztály és minden érdeklődési kör számára van ajánlatunk, fontos az, hogy megtaláljanak minket, és élvezzék a város által biztosított színes programkínálatot. Intézményen belüli kiemelt célom, hogy a közművelődési és előadó-művészeti tevékenység között harmonikus legyen az együttműködés. A közművelődés teremti meg azt a légkört, amelyben az előadó-művészeti produkciók értelmezhetőek, befogadhatóak lesznek. Ugyanakkor a közművelődés közösséget, identitást is teremt. Egy közösség, egy város pedig mindig a kulturális színvonala, közműveltségi állapota alapján fogalmazza meg a jövő céljait.

Minőségben felfelé

Az előadó-művészeti törvény természetesen sok mindent meghatároz Sopronban is. A színház például kiemelt előadó-művészeti szervezet, amely az önkormányzati ráfordítással arányosan jelentős állami támogatást is kap. Itt az igazgató Kiss József marad, ahogy Eperjes Károly művészeti tanácsadó munkájára is számít a továbbiakban az ügyvezető.

– Azt is tapasztaljuk, hogy a digitális kor felértékeli az együtt töltött időt. 2024-ben is több mint 200 közművelődési programot kínálunk – ebben nincsenek benne a színházi, barlangszínházi előadások, koncertek – hangsúlyozta Kóczán Péter. – Több kiállításnak is helyet biztosítunk, illetve ezekhez különböző kísérőprogramokat is szervezünk. A komolyzene aránya nem változik 2024-ben sem, viszont minőségben mindig lehet felfelé haladni. Természetesen nem feledkezünk meg a soproni együttesekről, kórusokról sem, idén is nagyon várjuk például a kórusünnepet.

Családok és turisták

A GYIK Rendezvényház üzemeltetése tavaly november óta ismét a Pro Kultúra feladata. Elsősorban a családokat szólítják meg, de februártól újra visszaköltöznek a házba a különböző művészeti körök, egyesületek, valamint idén ismét itt kapnak helyet az iskolabálok, koszorúcskák.

– Ha változtatást kell említeni, akkor talán a barlangszínházról lehet szó – tette hozzá Kóczán Péter. – Nagyon szeretik a soproniak ezt a helyszínt, ugyanakkor törekszünk arra, hogy még sikeresebb legyen a turisztikai hasznosítása. A 2024-es év programja összeállt, a pünkösdi hétvégétől szeptember közepéig mintegy 40 előadást mutatunk be a barlangban, amelyekre februártól lehet megvásárolni a jegyeket. A kőfejtő idén is húsvétkor nyitja meg a kapuit, és október végéig lesz látogatható.

Kóczán Péter 1977-ben született Sopronban. Zeneművészeti és közgazdasági végzettsége is van, brácsaművészként évekig játszott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, valamint a Bécsi Állami Operában. Sopronban él feleségével, valamint három fiúgyermekével.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.