Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A művész hazatért
Hazatérés – Szényi Zoltán a soproni kiállítása megnyitóján. Fotó: Filep István

A művész hazatért

| Munkatársunktól | Kultúra

„Sírás és végtelen öröm határán” – megnyílt Szényi Zoltán kiállítása a Munkácsy teremben.

A Hazatérés című tárlat az alkotó első önálló kiállítása szülővárosában.

Akvarellek és vegyes technikájú kollázsok, soproni emblematikus épületek, órák – összesen 80 festmény látható a Liszt-központ Munkácsy termének falain. Szényi Zoltán Sopronban született, a Széchenyi-gimnáziumban érettségizett, majd a pécsi tanárképző főiskolán, aztán a Magyar Képzőművészeti Főiskola műhelyeiben végzett. Tanulmányai után nem tudott hazatérni Sopronba, feleségével Zalaegerszegen telepedett le. A szíve fontos része viszont itt maradt...

– Élete meghatározó éveit, a diákéveket töltötte Sopronban Szényi Zoltán – mondta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője a kiállításmegnyitón.

– A soproniság képei ezek, a város mindig Sopron Szényi Zoltán művészetében, itt van itthon – hangsúlyozta Kostyál László, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója.

Szényi Zoltánnak tucatnyi önálló kiállítása volt már, láthatták a képeit Lendván, Olaszországban, Grazban és Zalaegerszegen is. Ez viszont az első önálló tárlata szülővárosában.

– Ez az én hazatérésem. A sírás és a végtelen öröm határán vagyok most – fogalmazott meghatottan az alkotó.

A kiállításmegnyitón részt vett Tóth Éva kulturális tanácsnok és Kóczán Péter, a Pro Kultúra ügyvezetője is. Közreműködött a Godmark Énekegyüttes, illetve zongorán Horváthné Török Adél és Gál Erzsébet. A tárlat november 19-ig látogatható a Munkácsy teremben, november 11-én 16 órától személyes vezetést tart a művész, a finisszázst pedig november 19-én 16 órától rendezik. 

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek