Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az élet valóságát vizsgálja
– A líra műveléséhez lírai hangulatba kell kerülni – vallja Zsirai László. Fotó: Ladányi András

Zsirai László: Ültessük el a szeretet jelképes virágait!

Az élet valóságát vizsgálja

| Győri-Varga Nóra | Kultúra

„Sáros Sopron a bölcsőm,/ érlelő napsütésem –/ Budának adott kölcsön./ Táplálja szívverésem.” November közepén jelent meg Zsirai László soproni születésű költő legújabb verseskötete. A szerzővel beszélgettünk.

– Az elmúlt évben és idén is új kötettel jelentkezett. Milyen témákat érint a Lélek emeli fel, miben más, mint az eddigiek?

– Az elesett ember felemelésének igénye határozta meg a válogatás irányát. A témák a változó világ hangulatunkra ható tényezőinek következtében frissültek. Egyik soproni olvasóm szerint a bármilyen bánatosan–bosszúsan kezdődő versek végén is optimista kicsengés nyújt vigaszt és reményt. Gárdonyi Gézával vallom: „Magyar vagyok, tehát magyaroknak, magyarul kell írnom; az irodalom pedig nem parádé, hanem szolgálat, a nemzet jelenének és jövőjének szolgálata.”.

– A kötetben gyönyörű grafikák is találhatók.

– Így van, ez egy formai változás az eddigi könyveimhez képest, ami néhai Miklós Horváth István soproni városrészleteket ábrázoló kitűnő grafikáinak köszönhető. Ez az első felnőttekhez szóló verseskötetem, amelyben grafikák láthatók. A művész egyébként a párhuzamos osztályt tanította politechnikából a Széchenyi-gimnáziumban, ahol 1974-ben érettségiztem.

– Mit kell tudni a spirituális realizmusról, amelynek jegyében az Ön kötete is született, és a kétszeres Kossuth-díjas Jókai Anna is írta műveit?

– Az élet valóságát elsősorban lélektani szempontból vizsgáljuk és ábrázoljuk. Különösen a keresztény értékeket emeljük ki, s a világban a szeretet jelképes virágait igyekszünk elültetni és éltetni a műveink által. Többször beszéltünk erről telefonon Jókai Annával.

– Hogyan születik egy-egy vers? Vannak ideális körülmények?

– Átélés szükséges hozzá és a gyakran emlegetett ihletett állapot. Ha hosszabb időn át megérik bennem egy-egy téma, és a sorok formálódni kezdenek, azután viszonylag gyorsan alakítom ki a verset. A líra műveléséhez lírai hangulatba kell kerülni. Ehhez jelentős segítséget ad a természet. Viharban nem tudok verset írni, ám az átélt élmény hatására a viharról később igen. Hajnalban írok. Akkor még tökéletes a csend. 

Zsirai László 1956-ban született Sopronban, 1976 óta Budapesten él. Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett író, költő, publicista, irodalmi szerkesztő. A Jel folyóirat szépirodalmi rovatvezetője 2010 óta. Közel 50 esztendeje publikál verseket és más műfajú írásokat. A Lélek emeli fel a hatodik önálló verseskötete. 

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...