Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az emberi testről mesélő képek
Hainer István Mögött című képe – a felvételen Horváth Renáta és Füsi Zsolt, a Sopron Balett tagjai láthatók. Ezt a felvételt is beválogatták a Magyarország 365 pályázat legjobbjai közé. Fotók: Hainer István, Filep István

A díszlet, a ruha, a mozdulat összessége is egyfajta épített valóság

Az emberi testről mesélő képek

| Huszár Judit | Kultúra

Közel 38 ezer kép közül választották a legjobb 160 közé a soproni Hainer István két felvételét a Magyarország 365 pályázaton. A fotók a Sopron Balett 10. táncgáláján készültek, és számtalan helyen kiállítják őket az országban.

– Évről évre rengetegen neveznek a Magyarország 365 fotópályázatra, te miért gondoltad, hogy beküldöd a képeidet?

– 2018-ban hirdették meg először a pályázatot, ahova amatőr és profi alkotók is nevezhetnek. Az a cél, hogy bemutassák, miért is lehetünk büszkék Magyarországra. Tavaly láttam a válogatott fotókból rendezett kiállítást, és úgy éreztem, hogy színházi fotó még jól mutatna a tárlaton. Évek óta készítek képeket a Sopron Balett előadásairól, próbáiról, ezek közül is küldtem be a 2022-es pályázatra.

– Korábban elsősorban az épített környezetről készült képeidet láthattuk, mennyiben más balettet fotózni? Mi motivál közben?

– Elsősorban a test formái érdekelnek – a testről mesélnek a képeim. A női és a férfi testről is. Van egyébként összefüggés az épületek és a balett között. Mindegyik épített valóság – hiszen a koreográfia, a díszlet, a ruha ugyanúgy meg van komponálva, ahogy egy épület is. Nem elmosódottak a fotóim, hanem igyekszem egy-egy pillanatot elkapni, fix kontúrokkal megmutatni. A Mögött című képem a zsinórpadlásról készült, gyakran megyek fel ide fotózni. Szeretem, ha a táncosok nem látnak, nem tudnak rólam, úgy érzem, hogy így még őszintébbek.

– Ezek már nem mobiltelefonos képek, ugye?

– Ezek már valóban nagy géppel készültek. Évekig foglalkoztatott a mobilfotózás, sokat kísérleteztem a technikával. Most ilyen szempontból más irányban folytatom.

– Mit jelent számodra a Magyarország 365 fotópályázat sikere?

– Számomra nem a díjak, nem a címek a fontosak. Az viszont motivál, hogy különleges helyeken láthatóak a képeim. A kiállítást már bemutatták Debrecenben, de Budapesten például a Várkert Bazárnál és a Duna korzón is rendeznek tárlatot, valamint több vidéki városba is eljut a válogatás. Ezáltal pedig a soproni kultúra egy darabját is bemutatják mindenhol. Fontos számomra, hogy elismert szakemberekből állt a zsűri. Tagja volt például Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus is, akinek színházi képei ikonikusak. Az, hogy ő is elismerte az én balettfotóimat, nagyon jó érzés.

Magyarország 365 fotópályázat: A pályázatot Magyarország Kormánya, a Magyar Természetjáró Szövetség, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Magyar Turisztikai Ügynökség hirdette meg. A kiírás szerint 2022-ben is három kategóriában lehetett pályázni: természet és táj, épített és tárgyi örökség, életképek. A pályaműveket 5 tagú szakmai zsűri bírálta el. 

Hainer István 1972-ben született Sopronban, mozgóképgyártó, 1996 óta operatőrként dolgozik. Soproni televíziókban kezdte a munkát, az elmúlt évtizedben a Magyar Televízió hírműsoraiba készít tudósításokat – elsősorban a Felvidékről. 


Kapcsolódó cikkek

Reményt adó tárlat

Reményt adó tárlat

2024. 04. 24. | Madarász Réka

– Az itt látható alkotások reményt, hitet adnak – mondta dr. Simon István alpolgármester a tavaszi tárlat megnyitóján. A Soproni Képzőművészeti Társas...

Csókos asszony

Csókos asszony

2024. 04. 24.

Premier a Soproni Petőfi Színházban – szombaton nagy sikerrel mutatták be a Csókos asszony című, kétfelvonásos operettet.