Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Borsodi Zsuzsa kiállítása - Hölgyek csipkében

Borsodi Zsuzsa kiállítása - Hölgyek csipkében

| Munkatársunktól | Kultúra

Borsodi Zsuzsa keramikusművész életmű kiállítása a Liszt központ Munkácsy-termében április 2-ig látogatható.

Mint arról beszámoltunk, az idén 70 éves művészt dr. Simon István alpolgármester köszöntötte, a tárlatot Kondor Katalin újságíró nyitotta meg.

Az embernek egyszer van életmű kiállítása, nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért, meg vagyok hatva. Sok kiállításom volt már, de ez lesz az egyik legemlékezetesebb. – mondta el Borsodi Zsuzsa a tárlat kapcsán.

A Munkácsy-teremben berendezett kiállításon közel hetven tárgyat állítottak ki, többnyire a művész munkásságát leginkább jellemző csipkés figurákat és kalapokat, csipkefüggönyös ablakokat.

Most tudatosodott bennem, hogy kevés kivételtől eltekintve, minden csipkés figurám fehér színű. Csináltam eleinte színes figurákat is, de amikor kikísérleteztem a csipkét, akkor már nem kívántak színt, mert elég dekoratívak fehér színben is. A csipke saját technika, amit másfél év kemény munka, rengeteg összedőlt, összeesett, szétfolyt kísérlet után sikerült létrehoznom. – mesélte a művész utánozhatatlan alkotásairól.

A tárlaton több rendhagyó munka is helyet kapott. Látható például egy pirogránit váza, amit a Zsolnay tervezőknél töltött szakgyakorlaton készített a művész, két avar kori gabonatároló edény múzeumi rekonstrukciója, valamint egy közel egy méter széles szitakötő is.

Borsodi Zsuzsa 1947. november 1-én született Petőházán. Kerámia szakon végzett, Sándor István keramikus és Lénárdt Mihály fazekasmester tanítványaként.  A pályán való elindulása óta számos önálló és nemzetközi kiállítást tudhat maga mögött, többek közt Sopronban, Győrben, Wiener Neustadtban, Japánban, Új-Kaledóniában és Lengyelországban.

A Soproni Tavaszi Napok keretében nyílt életmű kiállítás április 2-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Jegyinformáció a www.prokultura.hu oldalon található.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...