Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elkészült a gránátosház
A gránátosház átalakításával az volt a cél, hogy a fogadópontot kiemeljék a kastély épületéből – jegypénztárat, ajándékboltot és vizesblokkot is kialakítottak. Fotók: Filep István

Eszterháza a fejlesztésekkel visszanyeri régi fényét, rangját

Elkészült a gránátosház

| Munkatársunktól | Kultúra

Felújították és fogadóépületté alakították át a fertődi Esterházy-kastély keleti gránátosházát. Így a turisztikai főszezonra egy korszerű létesítmény várja a kirándulókat.

– A látogatók minőségi kiszolgálásához kialakított fogadóépülettel az volt a célunk, hogy a kastély épületéből kiemeljük a turisztikai fogadópontot – mondta az épületátadó ünnepségen ­Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

– A fertődi Esterházy-kastély fejlesztése folyamatos, amelynek eredményeképpen egy európai, sőt világszínvonalú, kulturális, művészettörténeti értékegyüttes nyeri vissza fényét, rangját, jelentőségét, ami a térség fejlesztésében, de európai léptékkel mérve is nagy jelentőségű – hangsúlyozta beszédében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.


– A gránátosház is bizonyítja, hogy Eszterházának már a puszta léte is európaiságunk megkerülhetetlen megtestesülése – emelte ki a rendezvényen dr. Nagy István agrárminiszter. – Az épületegyüttest ezért is kell óvnunk, fejlesztenünk és átörökítenünk a következő nemzedékeknek.


Az egyházi áldást követően szalagátvágással avatták fel a létesítményt. A keleti gránátosházban jegypénztárat, ajándékboltot és vizesblokkot egyaránt kialakítottak, hogy a barokk épület kiszolgálja a 21. századi igényeket is. A fejlesztés hazai forrásból valósult meg. Az átadás után az új fogadóépület próbaüzemmel működik.

Történet: A gránátosházak az Esterházy hercegi testőrség, vagyis a gránátosok számára épültek. A testőrök többek között a szemben lévő díszkapu mellett álltak díszőrséget. Esterházy „Fényes” Miklósnak (1714–1790) több mint 150 testőre volt. Az egyik elvárás az volt, hogy legalább 1,8 méter magasak legyenek. Egyenruhájukat a herceg tervezte: sötétkék kabát piros hajtókával, fehér mellény és harisnya, fekete medveprém kucsma sárga ellenzővel.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...