Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Képeken a múlt és jelen
Közel kétszáz fotót mutattak be a Várkerületen – a Soproni Fotóklub 15 tagja is válogatott az elmúlt egy évben készült alkotásaiból. Fotók: Filep István

Barcza Attila: A mai fotóklubtagok méltó utódai a nagy elődöknek

Képeken a múlt és jelen

| Huszár Judit | Kultúra

Egymás mellett két csukott, valamint egy nyitott ablak – mintha az előbbiek a múltat zárnák be, utóbbi pedig nyitna a jövőbe. Többeket is megihlettek a soproni épületek, tájak, ezekből a fényképekből is láthattunk válogatást a Soproni Fotóklub szabadtéri tárlatán.

Közel kétszáz fotó – ennyi díszítette hétvégén a Várkerületen, a Mária-szobor melletti teret. Idén is megrendezte hagyományos, szabadtéri kiállítását a Soproni Fotóklub. A szervezet 2002 óta minden évben, a magyar fotográfia napja alkalmából mutatja meg alkotásait Sopron belvárosában.

– Először a Fő téren, aztán a Széchenyi téren, az utóbbi években pedig a Várkerületen rendezzük meg a tárlatot – tudtuk meg Hipságh Gyöngyi elnöktől. – Idén 15 tagunk hozott az elmúlt egy évben készült fotóiból válogatást, e mellett a Lichtclique Fotoklub Eisenstadt tagjainak képeit is kiállítottuk, valamint a regionális pályázatunk díjazott alkotásaiból is láthattak válogatást az érdeklődők.

Mint megtudtuk: nagy esemény a klub életében a nyári tárlat, a tagok lelkesen készülnek, válogatnak. Idén 91 éves volt a legidősebb kiállító, aki 3 éve váltott a digitális technikára. A soproni egyébként az ország egyik legrégebb óta működő fotóklubja, 1906-ban vált önálló egyesületté.

– Bátran kimondhatjuk azt, amit az itt kiállított képek is bizonyítanak: a mai fotóklubtagok méltó utódai a nagy elődöknek – hangsúlyozta a tárlat pénteki megnyitóján Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Elhivatottságukkal, inspiráltságukkal, tevékenységükkel Sopron város szellemi örökségét gyarapítják.

A megnyitón részt vett Tóth Éva önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok is. A képeket egészen vasárnap estig nézhették meg az érdeklődők a Várkerületen. 

Országos pályázat: Bár a fotóklub szabadtéri kiállítása már véget ért, a X. Múlt és Jelen című országos pályázatára érkezett díjazott alkotásokat még láthatja a közönség. Mintegy 400 képet küldtek be az ország minden részéről a fotósok, ezekből választott ki 73-at a szakértő zsűri. A válogatásból összeállított tárlat szeptember 13-ig tart nyitva a Liszt-központban. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Elstartolt a szezon

Elstartolt a szezon

2024. 05. 29. | Munkatársunktól

Pörögtek a szoknyák, doboltak a csizmák hétvégén a fertőrákosi barlangszínházban – ismét fellépőkkel és nézőkkel telt meg a népszerű helyszín. Az idei...