Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni fiatalok Szombathelyen

Soproni fiatalok Szombathelyen

| Munkatársunktól | Kultúra

A TÉR-ERŐ című színházi nevelési programhéten vett részt nagy sikerrel a Soproni Petőfi Színház 35 kiló remény című előadása a szombathelyi teátrumban. Anna Gavalda regényének motívumaiból Németh Ervin dramaturg, drámatanár készített adaptációt.

Első alkalommal rendez a szombathelyi Weöres Sándor Színház a Reményik Suliszínházzal közösen színházi nevelési programhetet. Az előadássorozat betekintést nyújt a színházpedagógiai előadások világába. A vidéki és fővárosi színházak az elmúlt esztendőkben egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek arra, hogy a jövő közönségét felneveljék, s később a nézőtéren üdvözölhessék bérletváltóként. Ebben az élen jár a leghűségesebb város kulturális intézménye, ugyanis az országban elsők között indított az elmúlt években a soproni teátrum színházi nevelési programot.

A soproni tantermi színházi foglalkozások, az ott bemutatott előadások és a hozzájuk kapcsolódó témák, beszélgetések utat találtak a fiatalsághoz. A megelőző négy évadban a Dúvadnevelde, a Semmi, a Luke és Jon és a Bocsáss meg, Madárijesztő! című darabok voltak láthatók, illetve ezekhez az előadásokhoz kapcsolódtak a színháziszöveg-értési és a darab problematikáját a drámamunka eszköztárával feldolgozó foglalkozások. Ebben az évadban Németh Ervin és csapata a 35 kiló remény című produkcióval járta az oktatási intézményeket. Az előadást a városban és környékén 31 oktatási intézményben 66-szor játszották el mintegy 2000 diák előtt. Ez a program ötéves időszakának rekordja.

Németh Ervin örült annak, hogy Szombathelyen is jó fogadtatásra lelt a bemutatkozásuk, a fiatal közönség nagyon aktívan vett részt a foglalkozáson. Közben a részt vevő drámatanárok, pedagógusok, programvezetők, színészek megoszthatták egymással tapasztalataikat.

A soproni program vezetője aláhúzta: idén a 35 kiló reményben azokat a kérdéseket vették sorra, hogy mit tehet a gyerek akkor, ha az iskola nem értékeli azokat a képességeket, amelyekkel ő éppen rendelkezik, illetve szólt a történet a bizalom és a ragaszkodás erejéről, s a nehezebb út választásának bátorságáról.

Németh Ervintől megtudtuk: nagy reményekkel vágnak bele jövőre a következő évad előadásába, amely a Csillagkutya munkacímet viseli, s az anyakeresésről, valamint az új helyzetekhez való alkalmazkodás nehézségeiről szól majd.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az értékteremtés felé

Az értékteremtés felé

2022. 05. 11.

Tanárok és tanítványok közös képzőművészeti tárlata nyílt meg a Festőteremben. A kiállításon köztiszteletben álló művészek mellett szárnyukat bontogató ifjú tehetségek is bemutatkoznak, akiket egy láthatatlan kötelék – a Líceum – tart össze.

Tallózó

Tallózó

2022. 05. 11.

Válogatás a korabeli sajtóból.