Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

1986

Városi gázról földgázra

Fontos szakaszához érkezett a gázrekonstrukciós program Sopronban: tegnap megkezdték a lakossági fogyasztók gázkészülékeinek átállítását a városi gázról földgáz-üzemelésűre. Az új energiahordozó fogadásán 1984 óta dolgoznak. Tavaly októberben készült el a szállítóvezeték, amelyen a földgáz Répcelakról az Ikva-parti városba érkezik. Az Észak-dunántúli Gázszolgáltató Vállalat dolgozói hosszú, földgáz szállítására alkalmatlan vezetéket cseréltek ki több helybeli cég közreműködésével. (Népszabadság)

Hirdetés

Vámkezelt Panasonic videó, kazettákkal sürgősen eladó. Ugyanott garázsban tartott 8 és féléves Lada Combi felújított állapotban, vonóhoroggal eladó. Irányár 84 000 Ft. Ágfalva. (hirdetés a Kisalföldben)

1951

A jó munka jutalma

Jó munkája jutalmaként Sopronban, a Lövérekben üdült özvegy Raksányi Miklósné, a Fővárosi Tanács építési osztályának dolgozója. Pihenéséből levelet írt a Fővárosi Naplónak: „Köszönöm a Pártnak és a Szaktanácsnak ezt a két szép hetet, mellyel elősegítették, hogy kipihenjem magam. Ha visszajövök, frissült erővel veszek részt a tervek teljesítésében, hogy közös erővel építsük továbbra is népi demokráciánkat” – írta többek között levelében özvegy Raksányi Miklósné. (Fővárosi Napló)

Sopronban is készülnek május 1-re

Sopronban is folynak a május 1-i ünnepség előkészületei, melyet a Bástya-téren tartanak. A tér közepén álló régi várbástyát hatalmas ötágú csillaggal, vörös és nemzeti színű lobogókkal díszítik fel, ezzel jelképezik Rákosi elvtárs szavait: hazánk erős bástya a béke frontján. Legfelül, körül a bástyán a legjobb eredményt elért dolgozók neveit helyezik el, akik jó teljesítményükkel erősítik hazánkat. (Szabad Nép)

1896

Jászai Mari Sopronban

Táviratilag kaptuk a hírt, hogy Jászai Mari és Paulayné Ador­ján Berta megkezdték Sopronban, Komjáthy társulatánál több napra terjedő vendégszereplésüket. Először Az idegen nő című darabot adták elő, amelyben a vendégművésznőket zajos ovációkban részesítette a helyi közönség. Ez a rokonszenv valóságos tüntetéssé vált a harmadik fölvonásban, amikor Paulayné Adorján Bertát nyílt színen többször hívtak a lámpák elé. Jászai is valósággal elragadta a soproniakat. Hasonló sikerre számíthatnak a művésznők az Essex gróf című darabban is. (Pesti Napló)

Esküvő a dán udvarban

Schaumburg-Lippe Frigyes herceg, aki Sopronban mint huszárkapitány állomásozik, május 5-én egybekel Lujza dán hercegkisasszonnyal, a trónörököspár legidősebb leányával. Az esküvő ugyan Koppenhágában lesz, de azt követően a fiatal pár Sopronba jön, ahol majd állandóan lakni fognak. (Pesti Napló)

Ledőlt a kápolna tornya

Sopronban most bontják a város közepén, a Városháza mellett lévő Szent Jánosról nevezett kápolnát. Ma délben, mint onnan jelentik, a kápolna tornya hirtelen lezuhant, és két munkást életveszélyesen megsebesített. A hatóság szigorú vizsgálatot indított Ullein Ferenc vállalkozó ellen, akinek a gondatlansága okozta a szerencsétlenséget. (Budapesti Hírlap)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...