Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

A helyi újságok írták

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

1927

Vámcsalás Sopronban

Negyvenötmilliárdos vámcsalást lepleztek le a hatóságok Sopronban, suttogják Budapesten. Sopronban semmiről sem tudnak. A náthaláz, a „spanyol” az egyedüli téma Sopronban, ahol ma igazán minden ember influenzás. A közhivatalokban, az összes hatóságoknál, ahol megfordulunk, legalább a tisztviselők fele betegen fekszik otthon, s olyan család ma nincs Sopronban, ahol nem lenne orvosra szükség. A spanyolról szerencsére nincs szó. Különben hetek, mondhatni hónapok óta folyvást esik az eső és fúj a szél. Más nem is érdekli ma Sopront, s így igazán nehéz dolga van az újságírónak, amíg a fantázia fújta mesékből ki tudja hámozni a valóságot. Különösen, mert senkinek sem áll érdekében az igazság napfényre jutása. (Pesti Napló)

1897

Öngyilkos huszárhadnagy

Óriási izgalmat keltő öngyilkosság történt Sopronban. Rupprecht Kálmán szolgálaton kívüli kapitány és milliomos hírében álló megyei földbirtokos fia, Rupprecht Iván, az itteni 9-ik huszárezred daliás hadnagya, kit úgy följebbvalói, mint társai nagyon kedveltek, agyonlőtte magát. Tegnap váratlanul jött meg Pozsonyitól, hol ekvitáczióban (lovaglótanfolyam – szerk.) volt három hónap óta. Az itteni század parancsnokának, báró Vécseynek levelet irt, hogy öngyilkos lesz, és a vármegyei laktanya külső fala mellett fogják megtalálni holttestét. Csakugyan így történt. Halántékon lőtte magát, a golyó egész koponyáját átfúrta, rögtön meghalt. Pozsonyból egyik tiszttársa a következő vonattal utána jött, hogy tervét megakadályozza, de mire megérkezett, Rupprecht halva volt. Beszélik, hogy tetemes kártyaadósságok vitték a halálba, de nem valószínű, mert atyja és rokonsága dúsgazdag. Mintegy nyolcz levelet irt halála előtt, de eddig nem szivárgott ki semmi öngyilkossága okáról. Nem lehetetlen, hogy szabálytalanságot követett el, mert családja a kiadott gyászjelentésben nem említi, hogy hadnagy volt. Egy verzió szerint Rupprecht hadnagy ellen Pozsonyban becsületügyi eljárás volt folyamatban és tegnap állítólag felszólították, hogy rangjáról mondjon le. A hadnagy különben érzékeny és hirtelen haragú volt, és tettét felhevülésében követhette el. Tetemét nem bonczolták. Temetése holnap lesz. Anyját a hír annyira lesújtotta, hogy most ágyban fekvő beteg. (Fővárosi Lapok)

1837

Hangászat

Sopronban a’ már több év óta virágzó hangász-egyesület kedvező sikerrel munkálkodik. Az utóbbi tél hónapjai alatt több izbeli hangversenyt adott, mellyben bécsi, pozsoni, ’s kismártoni jeles művészek és műkedvelők is részt vettek. Ezen intézet iskolájában a’ fiatalság ingyen tanittatik éneklésre és hegedülésre. Az innen kilépett egyik tanítvány, Meyer Karolina, már is dicséretesen folytatja pályáját Bécsben, ’s felöle a’ hírlapok is kedvező említést tettek. (Honművész)

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...