Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Tallózó

1992

Határesetek

Március 1-től a Soproni Ha­­tár­­őr­­ke­­rü­­let Határrendészeti Igaz­­ga­­tó­­ság­­gá alakult. Az Igaz­­gatóság közlése szerint az év első két hónapjában az előző év hasonló időszakához képest jelentősen, mintegy negyven százalékkal csökkent a határsértők száma ezen a határszakaszon. Szám szerint 458 fő követett el határsértést, ezek nagy részét azonban sikerült elfogni: az igazgatóság 70%-os eredményességgel dolgozott. A ha­­társértőkről általában el lehet mondani, hogy főleg 2–6 fős csoportokban próbálnak átjutni a zöldhatáron. Többségük még mindig a hazánkba érvényes útlevéllel érkező, nyugatra tartó román állampolgár. Az afrikai, illetve ázsiai országokból érkezők száma csökkent. Az elmúlt két hónapban csupán egyetlen, kisebb határrendi esemény történt: egy fegyvertelen osztrák katona tévedt át magyar területre. A zöldhatárt megcélzók számának örvendetes csökkenése mellett sajnos a határátkelők forgalma is csökkent az előző évi adatokhoz képest, mind a be­­utazások, mind pedig a kiutazások számát tekintve. Sikerült elterelni a soproni határátkelőhelyről a 20 tonnánál nehezebb kamionokat, jelentősen tehermentesítve ezzel a város útjait. Szintén határrendészeti hír, hogy a február 27-i bevonuláskor 629 fő jelentkezett Sopronban sorkatonai szolgálatra. (Soproni Hírlap)

1967

Termékenyek voltak a soproni csatárok!

Soproni Textiles – Körmend 6:1 (3:1). Sopron, hatszáz néző. Az STC így állt föl: Fülöp (Asbóth) – Mentes, Pávolits, Gnám II., – De­­csi, Hadarits – Wéber, Szabó M., Gyurátz, Horváth A., (Far­­ka­­sin­­szky), Németh M. Az ötödik percben Szabó hosszú labdájával Horváth elfutott és az eléje rohanó kapus felett a há­­lóba emelt (1:0). A ki­­len­­cedik percben egyenlített a Kör­­mend. 32. perc: rákapcsolt ekkor az STC: Horváthnak az alapvonalról küldött szabadrúgását Ha­­da­­rits befejelte, majd Wéber jó ütemben ugrott ki a vé­­dők közül és élesen a hálóba lőtt, ezzel kialakult a félidő végeredménye: 3:1. A szünet után is a soproniak maradtak fölényben, előbb Far­­ka­­sinsz­­ky lőtt a vendégkapu bal sarkába, majd a 64. percben Gyurátz 40 méteres bombája váratlanul érte a körmendi kapust, a lab­­da a feje fölött vágódott a hálóba. Nyolc perccel a befejezés előtt Far­­ka­­sin­­szky állította be a végeredményt.

(Kisalföld)

1917

Elborult az elméje

Haupt Gyula volt soproni pénzügyi tanácsos, a városszerte is­­mert, szimpatikus egyénisé­­gű úriember, akit néhány éve Budapestre helyeztek át, nemrég súlyos betegen szabadságra jött Sopronba, kedves tartózkodási helyére, a Lőverbe. Összeroppant testtel jött haza, hogy kipihenje magát, és aztán újból folytassa a munkát. Állapota azonban nem javult. A harctéren hősi halált halt derék Imre fia után való állandó epekedése még súlyosabbá tette az állapotát annyira, hogy elméje egészen elborult. A szerencsétlen „Aranyos”, ahogy őt baráti körben mindenfelé hívták, néhány nap óta dühöngővé vált, úgyhogy zárt helyen való elhelyezése iránt kellett gondoskodni. Ma délután Kapuvárra szállították és ott helyezték el ideiglenesen.

(Soproni Napló)

Nem lesz pirostojás

A húsvéti pirostojás az idén is elmarad, báró Kürthy Lajos közélelmezési miniszter parancsából, aki a következő rendeletet intézte polgármesterünkhöz: A húsvéti ünnepek közeledtével felhívom polgármester urat, miszerint idejekorán intézkedjék arról, hogy a tyúktojások a húsvéti ünnepek alkalmából szokásos festése vagy hasonló kikészítése, továbbá az ily festett vagy kikészített tyúktojások forgalomba hozatala az ország egész területén büntetés terhe alatt tilos, és ez megfelelően köz­­hírré tétessék. Ez a tilalom hatálya természetesen mindennemű baromfitojásra kiterjed.

(Soproni Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...