Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Verskommandó az utcákon

Felolvasómaraton és megemlékezés József Attiláról a költészet napján

Verskommandó az utcákon

| Munkatársunktól | Kultúra

Több helyszínen is tartottak rendezvényeket a magyar költészet napján múlt kedden. A Soproni Petőfi Színház színészei ötödször ajándékoztak verseket az embereknek utcán, téren, autóbuszon, vonaton, állomáson, közintézményekben, meglepetéshelyszíneken.

Idén Szőcs Erika, Molnár Anikó, Szlúka Brigitta, Simon Andrea, Ács Tamás, Papp Attila, Sárdy Zoltán és Horváth László színművészek voltak a verskommandó tagjai. Száz költeménnyel ké­­szült, a színészek ebből állították össze a helyszínekhez alkalmazkodva műsoraikat. Elhangzottak többek között József Attila, Petőfi Sándor, Ady Endre, Csokonai Vitéz Mihály, Arany János, Szabó Lőrinc ismert költeményei is, de kortárs szerzők, Rakovszky Zsuzsa, Kányádi Sándor, Mesterházi Mónika művei is szerepeltek a repertoárokban.

Papp Attila és Szlúka Brigitta buszra szálltak és ott népszerűsítették  a magyar költők verseit a költészet napján

A GYIK Rendezvényház idén hetedik alkalommal rendezte meg a fel­­olvasómaratont. Reggel 8 órától 15 óráig nemcsak az irodalmat kedvelők idézhették fel egy-egy kedvenc versüket, novellájukat vagy regényrészletüket, hanem a város több száz általános és középiskolás diákja is hozzájárult a program sikeréhez.

A felolvasómaratonhoz kapcsolódva tartották meg a Vas­­­­­­vári Pál utcában található József Attila-szobornál – a köl­­tő szüle­­tésnapjának évfordulóján – a meg­­­­­­emlékezést és koszorúzást. Orbán Júlia Radnóti- és Latinovits-díjas soproni vers­­mon­­dó köszöntője és szavala­ta után ünnepi gondolatokat mon­­dott Kovács Ádám, a GYIK rendezvényszervezője, majd az emlékezés koszorúit és virágait helyezték el a résztvevők. Sopron város képviseletében dr. Farkas Ciprián és Táp Lászlóné képviselők, a Széchenyi István Városi Könyvtár nevében pedig Horváth Csaba igazgató koszorúzott József Attila szobránál.

Áts Tamás és Molnár Anikó a Tűztorony erkélyén szavalt Fotók: Torma Sándor

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...