Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A fejlődő vállalkozásokért
Magas Ádám szerint a Széchenyi Kártya Program főként a nehéz időszakokban mutatja meg igazi erejét, hiszen rendkívül gyorsan elérhető. Fotó: Filep István

A felvett összegek több mint 75 százaléka a vidéki kkv.-kat segíti

A fejlődő vállalkozásokért

| Munkatársunktól | Panoráma

Sopronban is töretlenül népszerű a Széchenyi Kártya Program. A vállalkozókat segítő hitelek a kereskedelmi és iparkamarában igényelhetőek, városunkban idén már több mint 3,5 milliárd forint támogatást kaptak így a cégek.

Tavaly ünnepelte 20. évfordulóját a Széchenyi Kártya Program. Az alapvető konstrukció (a piacinál kedvezőbb kamatozású hitelt biztosít a vállalkozásoknak) nem változott, ugyanakkor folyamatosan igazodik az aktuális igényekhez.

– Augusztus elsejétől például egyes termékekben a maximálisan igényelhető összeg megduplázódott – kezdte Magas Ádám, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. – A Gazdaságfejlesztési Minisztériummal folytatott kamarai egyeztetések alapján a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ konstrukciókban nyújtható maximális hitelösszeg 500 milliárd forintról egymilliárdra, míg a Széchenyi Lízingkonstrukció MAX+ finanszírozási összege 200 millió forintról 400 millióra emelkedik.

A legnépszerűbb termék továbbra is a klasszikus „Széchenyi Kártya”. Ezt most Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+-nak hívják. Egy szabad felhasználású folyószámlahitel, amelyből a vállalkozás napi működésével kapcsolatos minden kiadás finanszírozható. A hitelkeret összege maximum 250 millió forint, és fix, 5 százalékos éves nettó kamattal vehetik fel a vállalkozások 1, 2 vagy 3 éves futamidőre.

– Sopronban is ez a termék a legnépszerűbb, idén több mint 3,5 milliárd forint hitelt igényeltek a vállalkozások, ebből kétmilliárd a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX volt – folytatta Magas Ádám. – Reményeink szerint ezek a támogatások segítik a magyar vállalkozókat abban, hogy meg tudják valósítani a fejlesztési elképzeléseiket. Fontos a hatékonyságjavítás, a technológiaváltásra irányuló törekvések. A felvett összegek több mint 75 százaléka a vidéki kis- és középvállalkozásokhoz került.

A kamara alelnöke szerint a Széchenyi Kártya Program főként a nehéz időszakokban mutatja meg igazi erejét, hiszen rendkívül gyorsan elérhető, a magyarországi összes nagybank a program partnere. A pandémia kitörésekor szinte azonnal hathatós segítséget tudtak nyújtani a vállalkozóknak. Az energiakrízis miatt pedig szintén nagyon rövid időn belül megjelentek a válságkezelést célzó termékek.

Mi is az a Széchenyi Kártya? A 2002-ben Demján Sándor nagyvállalkozó által kezdeményezett program alapja a gazdaság és a politika sikeres együttműködése. A hiteltermékeket a kereskedelmi és iparkamarák közvetítik. A Soproni Kereskedelmi és Iparkamarában (Sopron, Deák tér 14.) a Széchenyi Kártya hitelügyintézés egyszerűen elindítható, a munkatársak segítenek a vállalkozásnak a legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásában is, legyen az egy egyéni vállalkozó a szolgáltató szektorból, egy közepes agrár családi vállalkozás vagy egy nagyobb ipari üzem.


Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.