Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A soproni erdők atyja, Muck Endre

| Pluzsik Tamás | Panoráma

170 évvel ezelőtt, 1851. május 14-én született a Szudéta-vidéken, a csehországi Cheb (németül Eger) városában Muck Endre, a „soproni erdők atyja”, Sopron egykori erdőgondnoka.

Az Andreas Johann Muck néven anyakönyvezett fiú annak ellenére, hogy felmenői molnárok voltak, már kora gyermekkorától az erdész pályára készült, ezért általános iskolai tanulmányainak befejezését követően, 1869-ben beiratkozott a közeli Weißwasser városban működő erdészeti tanintézetbe. A végzést követően bevonult katonai szolgálatra, majd amikor Sopron városa pályázatot írt ki az erdőgondnoki állásra, Muck Endre azt egy szülőföldije javaslatára megpályázta, és 1874. augusztus 22-én el is nyerte. Amikor Sopronba érkezett, a város erdei agyonlegeltetett, kihasznált tölgysarjerdők voltak, alig hoztak hasznot, ezért azonnal megkezdte azok átalakítását. Tölgy-, vörösfenyő-, lucfenyősorokból álló elegyes szálerdőket telepített, melyek révén a soproni erdőket az ország legértékesebb erdeinek egyikévé varázsolta. Feljegyezték, hogy csak akkor nem ment ki az erdőbe, amikor karácsonyfákat vágtak, ugyanis minden fenyőért fájt a szíve.

A Dunántúli Turista Egyesület 1906-ban Schiller János tervei alapján a Nyíresen egy 27 méter magas kilátótornyot építtetett, amit több mint 30 éves erdőtiszti szolgálatának elismeréseként Muck-messzelátónak neveztek el.

Muck Endre számos egyesületnek tagja volt, meghatározó szerepet játszott a városszépítő egyesületben, turistatérképet készített, mely a Romwalter Károly kiadásában megjelent útikalauz mellékleteként jelent meg, de ő tervezte a Lövér körutat és a Szent Mihály-temető támfalait is. Félszázados városi szolgálat után 1925-ben hunyt el erdei otthonában. A TAEG a Lövér Szálló mögött, ahol egykoron az erdőgondnoki épület is állt, Muck Endréről elnevezett emlékhelyet és pihenőt létesített, valamint nevét a Károly-kilátónál emléktábla és egy erdőrészlet is viseli. 


Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...