Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A veteránok rajongói
Schlosser Zoltán és 1970-es Volkswagen Bogara – 19 éve talált rá a családja az autóra, melyet azóta újít, szépít. Fotó: Filep István

A veteránok rajongói

| Köves Andrea | Panoráma

Egy veterán járműnek mesés története, lelke van – vallják a soproni Autó–Motor Veterán Club tagjai. Az egyesületet 24 éve jegyezték be hivatalosan, ám már a hetvenes években is tevékenykedett Liszt Ferenc Járműtörténeti Klub néven.

Veterán emléktúrák, látványos bemutatók, nagyszabású találkozók szervezése és sok-sok baráti beszélgetés jellemzi a 32 fős klub tevékenységét.

– Már az alapítótársaság is nagyon összetartó csapat volt, mind a mai napig hálásak vagyunk Gimesi Szabolcs egykor elnökünk odaadó munkájáért, közösségformáló tevékenységéért – mesélte a klub jelenlegi elnöke, Schlosser Zoltán. – Az oldtimerek iránti szenvedély minden tagunk életében fontos szerepet tölt be: többségünk saját maga is rendelkezik egy-egy féltve őrzött és folyamatosan karbantartott veterán járművel. A domonkos szerzetes nagybácsim 1972-ben vett egy új Volkswagen Bogár autót, később ezt a járművet a családnak ajándékozta, még az építkezésnél is remekül megállta a helyét, ide vezethető vissza a „Bogarak” iránti vonzódásom. A mostani autóm is ilyen típusú, egy 1970-es kabrió, amelyet a családom talált nekem 19 esztendővel ezelőtt. Azóta újítom, szépítem, nagyon a szívemhez nőtt. A szenvedély pedig fertőző, hiszen a fiamnak is van egy 1960-as Volkswagen Bogara, egy 1983-as Porschéje, a lányomé az egykori régi családi „Bogár”.

A klub elnöke és a tagok többsége saját maga tartja karban veterán járművét. Csak úgy szállnak az órák, amikor szeretett, matuzsálemkorú autójukat, motorjukat „bütykölik”, vagy éppen alkatrészekre vadásznak. Arra sem sajnálják az időt és energiát, ha épp az ország másik felére kell utazni egy-egy hiányzó alkatrészért. A járművek csak akkor viselhetik a veterán jelzőt, azaz az OT rendszámot, ha 30 évesnél idősebbek, illetve a jármű eredeti műszaki jellemzőit nem változtatták meg.

Nem csupán a klub tagjai körében népszerűek az oldtimerek, hiszen a Soproni Ünnepi Hetek keretén belül megrendezett veteránautó- és -motor-találkozókon több ezer látogató gyönyörködik a csodálatosan karbantartott járművekben. A közönség ismét megteheti mindezt június 6-án, vasárnap a Szappanfőző körúti nagy parkolóban, ha a járványügyi rendelkezések engedik, mert a tervek szerint megtartják a látványos veteránjármű-kiállítást és a hozzákapcsolódó alkatrészbörzét is.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...