Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A XXI. század szakképzéséért
A soproni vendéglátó iskola kollégiumának konyhája és étterme is megújul a mostani fejlesztésben. A munkákkal a tervek szerint 2026-ban végeznek.Fotóillusztráció – látványterv

Négy soproni szakképző intézmény újul meg a következő években

A XXI. század szakképzéséért

| Szilágyi Andrea | Panoráma

– Sopron, valamint a szakképzés is lendületben van. A fejlesztésekhez Magyarország kormánya minden segítséget megad – mondta dr. Farkas Ciprián a Vasvilla-technikumban a Soproni Szakképzési Centrum komplex fejlesztésének projektnyitó rendezvényén.

Több mint 3,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Soproni Szakképzési Centrum. Négy soproni szakképző intézmény – a Fáy-, a Handler- és a vendéglátó technikum, valamint a Vasvilla – összesen 7 telephelyének fejlesztése, valamint a fertődi és a csornai szakképző iskolák modernizálása valósul meg az elnyert összegből. Felújítják és energetikailag korszerűsítik például a Vasvilla épületét és bővítik a tanműhelyét, a vendéglátó iskola kollégiumának konyhája és étterme is megújul. – A kormány támogatásának hála az eddigi legnagyobb fejlesztés előtt állnak a soproni szakképző intézmények – ismertette a pénteki projektnyitón Veress Ágnes, a Soproni Szakképzési Centrum új kancellárja. – Az elmúlt években diákjaink kiemelkedő eredményeket értek el különböző versenyeken. Remélem, hogy így a jövőben még jobban tudjuk támogatni őket.

– Sopron, valamint a szakképzés is lendületben van. A fejlesztésekhez Magyarország kormánya minden segítséget megad – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester. – Városunk az ország egyik jelentős oktatási központja.

– Ez a projekt három lábon áll – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. – Az első lépés, hogy fejlesszük és támogassuk a humánerőforrást. Az elmúlt 3 évben az oktatásban dolgozók fizetése majdnem megduplázódott, így ezt a lépést sikeresen teljesítettük. A második láb, hogy felvegyük a versenyt a technika fejlődésével, és korszerűsítsük az iskolai eszközöket. A harmadik a XXI. századi tanítási környezet kialakítása, mely támogatja az oktatók munkáját és a diákok tanulását.


– Városunk az ország egyik jelentős oktatási központja – hangsúlyozta a projektindítón dr. Farkas Ciprián. – Fotó: Filep István

Nyul Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a fejlesztéseknél fontos cél, hogy funkcionális, gazdaságossági, üzemeltethetőségi és esztétikai szempontból is hasznosak legyenek.

A jelenlegi projekt eredményeként bővül és modernebbé válik a szakmai oktatáshoz használt digitális eszközpark, közösségi tereket, új tanműhelyeket és gyakorlati képzőhelyeket alakítanak ki, korszerűsítik és bővítik az iskolák épületeit, továbbá energetikailag is felújítják azokat. – Nekünk a gyermekek jóléte az első, hiszen ők jelentik a jövőt – tette hozzá Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Az elmúlt néhány évben 10 milliárd forintot fordítottunk a soproni iskolák, óvodák és bölcsődék támogatására.

A teljes projekt a tervek szerint 2026. február 28-ig valósul meg.

Az új kancellár: Veress Ágnes közgazdasági szakemberként különböző vállalatoknál dolgozott, majd 2015-ben kinevezték a Soproni Szakképzési Centrum gazdasági vezetőjévé. Králik Tibor nyugdíjba vonulása után, idén február 29-én vette át a kancellári feladatokat.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...