Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az áldozatokra emlékeztek
A Szent Orsolya-iskolában 16 tablón mutatják be az elnyomás évtizedeit. Fotó: Filep István

A Szent Orsolya-iskolában kiállítást is rendeztek

Az áldozatokra emlékeztek

| Munkatársunktól | Panoráma

Idén is megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól Sopronban. A koszorúzások, néma főhajtások mellett ezúttal kiállítást is rendeztek.

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön falán található emléktáblánál koszorút helyezett el dr. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint dr. Simon István alpolgármester. A résztvevők lerótták a tiszteletüket a sopronkőhidai rabtemetőben is. A jánostelepi „301-es” parcellánál a városvezetés mellett Tóth Éva, a KDNP Soproni Szervezetének elnöke, valamint Szepesi István elnökségi tag helyezett el virágot. A megemlékezés az új Szent Mihály-temetőben, Szántó Róbert főhadnagy sírjánál folytatódott. Itt beszédet mondott dr. Farkas Ciprián. A programon részt vett több önkormányzati képviselő, valamint helyi intézmények vezetői is.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Az emléknap időpontja arra emlékeztet, hogy a szovjet megszálló hatóságok 1947. február 25-én tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett volna. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé.

Küzdelem a lelkekért

16 molinóból álló tablókiállítással emlékeznek meg az egyházi ifjúsági közösségek hatvanas évekbeli elnyomásáról a Szent Orsolya-iskola épületében. A Küzdelem a lelkekért című tárlatot az oktatási intézmény, Sopron önkormányzata és a Nemzeti Emlékezet Bizottság közösen rendezte.

A kiállítást múlt pénteken nyitották meg, a rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, aki köszöntőjében elmondta, hogy a kommunista hatalomátvételt követő néhány évben emberek tízezreit internálták, magyarok százai ellen indítottak büntetőeljárást, emberek millióinak tették tönkre az életét.

Soós Viktor Attila történész, a kiállítás kurátora emlékeztette az orsolyás fiatalokat, hogy abban a korszakban, amelyet a kiállítás felidéz, nem működhettek egyházi iskolák.

A tárlat március 1-ig tekinthető meg (előzetes regisztráció után) a Szent Orsolya-iskolában.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.