Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lámpások, libalakomák
Az óvodások lámpásaiból idén is kiállítást rendeznek a Jereván-lakótelepen. Fotó: Sopronmédia-archív

A november 11-i ünnep Szent Márton legendájához is kötődik

Lámpások, libalakomák

| Panoráma

Közeleg november egyik jellegzetes ünnepe, a 11-i Márton-nap, amelyet városszerte is számos helyen megtartanak.

A Márton-naphoz kötődő népszokások az év vége felé befejeződő mezőgazdasági munkálatokkal, a közelgő adventtel, illetve Szent Márton püspök nevével kapcsolódnak össze. Márton napja a karácsonyt megelőző negyvennapos böjt előtti utolsó ünnepnap: ezért voltak ezen a napon rendszeresek az eszem-iszomok. Novemberben már le lehetett vágni a tömött libát, így jellemzően ebből a szárnyasból készültek a Márton-napi ételek.

Ez az ünnep Szent Márton legendájához is kötődik, aki egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. A fáklyás felvonulás szintén az ő emlékét őrzi, német nyelvterületről terjedt el: a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

Szent Márton-napi rendezvényeket Sopronban is számos helyen tartanak: több oktatási intézményben, óvodában lesz „lámpás” esemény, felvonulás, szeretetvendégség. A Trefort téri Óvoda és a Jereváni Kék Tagóvoda óvodásainak lámpásaiból kiállítást szerveznek a Teleki Pál utca 20. (a Lővéri Nyugdíjas Klub) előtti téren november 11-én 16.30-tól, melyen a Fajkusz Banda és a nyugdíjas klub is fellép.

Az Erdő Házában bemutatják Szent Márton legendáját és a természetben is jelentős szerepet betöltő szárnyasok életét, kézműves programot is tartanak, valamint vadasparki foglalkozással, lámpáskészítéssel és felvonulással is várják az érdeklődőket. A rendezvény november 12-én 15 órakor kezdődik, és 17 óráig tart.

A Rotary Pannonia és a Hova Tovább Alapítvány november 12-én 18 órától Balfon tart jótékonysági libavacsorát a Panoráma étteremben. Az est folyamán támogatójuk, a Fényes Pincészet borait kóstolhatják a résztvevők, fellép a Helga Jazz, és jótékonysági árverés is lesz. 

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...