Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lobenwein Galéria a neten
Lobenwein Norbert és Nemes Anita a Lobenwein Galériában.

HUN20: az első sorozatban a tavalyi évét mutatja be öt kortárs művész

Lobenwein Galéria a neten

| P. Horváth László | Panoráma

Ismét kitalált valami újat Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál egyik alapítója: arra kért fel kortárs képzőművészeket, hogy egy méterszer egyméteres felületen mutassák meg, milyen volt számukra a tavalyi év. Az alkotások – egyelőre csak virtuálisan – a Lobenwein Galériában láthatóak.

– Régóta gyűjtöm a kortárs művészek alkotásait, és ugyancsak jellemző rám, hogy szeretem az összegző jellegű közös munkát – mondta lapunknak Lobenwein Norbert. – A VOLT Fesztiválon már többször voltak jelen kortárs művészek, akikkel például a páneurópai piknik évfordulóin készültek Trabantok és más alkotások. A 2020-as, mindenki számára rendhagyó év elgondolkodtatott, hogy vajon hányan, hányféleképpen élték át, hogyan fogunk erre visszagondolni mondjuk öt vagy tíz év múlva. Ekkor határoztam el, hogy felkérek öt kortárs művészt, mutassa be a „saját” 2020-as évét. Bukta Imre, Dr. Máriás, Ef Zámbó István, Nemes Anita és Pakosz Anna szerepelt a listámon, kivétel nélkül mind igent mondtak, és határidőre el is készültek az alkotások. Az első sorozat a HUN20 címet kapta, ezt még idén szeretnénk folytatni.

Megtudtuk, a művek egyelőre csak a Lobenwein Galéria facebook- (www.face­book.com/lobenweingaleria) és instagram- (www.insta­gram.com/lobenwein_galeria) oldalán láthatók. Talán néhány éven belül egy tényleges galériát is létre lehet hozni az alkotásokból. Ebben már egy nagyobb kollekciót, több esztendő termését is bemutathatják.

– Ez az első olyan munkám, amely a családom nevét viseli – folytatta Lobenwein Norbert. – Bízom benne, hogy a későbbiekben, évtizedek múltán a gyerekeimnek is izgalmas feladat lesz a galéria, illetve a gyűjtemény kezelése. A Lobenwein Galéria logójához a korabeli, soproni Lobenwein fotóműterem paszpartun (a kép szegélyén) használt kézírásos szignóját vettem kölcsön. Ez még a nagypapám aláírása volt.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...