Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Mindenre van megoldásunk”
– A gumikesztyűk csomagolása szinte teljesen automatikus, az egyedüli manuális folyamat a kesztyűszár visszafordítása – tudtuk meg Kiss Lajos ügyvezetőtől. Fotó: Filep István

Sempermed Kft.: Komoly minőségügyi, higiéniai szabályozásnak kell megfelelniük

„Mindenre van megoldásunk”

| Köves Andrea | Panoráma

Vannak köztük tősgyökeresek, vidéki eredetűek és külföldi tulajdonúak – ami közös bennük, hogy változatos tevékenységüket Sopronban végzik. Sorozatunkban a város legjelentősebb cégeit mutatjuk be, ezúttal a Sempermed Kft.-t.

Találkozásunkkor egy gondosan becsomagolt steril orvosi gumikesztyű fekszik a cég ügyvezető-igazgatójának, Kiss Lajosnak az asztalán. Nem véletlenül, hiszen a precízen becsomagolt darab a Sempermed Kft. emblematikus terméke. A világszerte keresett kesztyűt ugyan nem Sopronban gyártják, ám a csomagolás a kft. nevéhez fűződik.

Világszerte 15 gyártó telephely

– Cégünk a több mint 200 éve alapított műszakigumitermék-gyártó osztrák Semperit AG magyarországi leányvállalata, amely világszerte 15 gyártó telephelyen több mint 7000 munkavállalóval és globális értékesítőhálózatával az iparág meghatározó vállalata – avatott be a részletekbe az ügyvezető. – A társaság nevének latin jelentése tükrözi filozófiánkat: a „semper it” pontos fordítása: mindig megy, azaz mindig, mindenre van megoldásunk, ha műszaki gumitermékről van szó. A Sempermed márkanév egyet jelent a minőségi gumikesztyűvel, legyen az Délkelet-Ázsiában előállított vizsgálókesztyű, vagy az általunk csomagolt operációs gumikesztyű, közismert néven: műtőskesztyű.

500.000 pár kesztyűt csomagolnak naponta

A kesztyűgyártás csaknem 100 évvel ezelőtti indítását követően a csomagolás 70 évig Ausztriában történt. A rendszerváltást követően a Semperit, más nyugati vállalatokhoz hasonlóan, nyitott kelet felé, elsősorban a szaktudást és az olcsóbb munkaerőt keresve. Ennek köszönhetően terjeszkedett Sopron irányába is, megvásárolta a felszámolás alatt álló egykori Autófelszerelési Vállalat egyik épületét, majd megalakította a Sempermed Kft.-t operációsgumikesztyű-csomagolás céljából.

A termelés 1992 nyarán 8 géppel indult, napi 150.000 páras termeléssel, napjainkban pedig már több mint 500.000 pár kesztyűt csomagolnak naponta, ami hozzávetőlegesen megfelel Magyarország havi felhasználásának. A Covid ideje alatt rekordmennyiségű, évi százhatvanmillió kesztyűt csomagoltak a soproni telephelyen, és szállítottak a világ minden pontjára, hozzájárulva a járvány elleni küzdelemhez.

Robotizálásé a jövő?

– Talán mondanom sem kell, hogy milyen komoly minőségügyi, higiéniai szabályozásnak kell megfelelnünk – folytatta az ügyvezető. – A gumikesztyűk csomagolása szinte teljesen automatikusan történik, az egyedüli manuális folyamat a kesztyűszár visszafordítása és elhelyezése a belső csomagban. A nagyon szigorú előírásoknak köszönhetően rendkívül tiszta, klimatizált, szűrt levegőjű, egészséges munkahelyen dolgozhatnak munkatársaink.

Az elmúlt három évtized alatt mind technológiai szempontból, mind a bevételt tekintve folyamatosan fejlődött a cég, ám tervekből továbbra sincs hiány. A csomagolás további automatizálása hazánk munkaerőpiaci viszonyait tekintve kiemelt helyen szerepel a stratégiai célkitűzések között, ahogy a cég vezetője fogalmazott: „a tömeggyártásban a robotizálás elengedhetetlen”. Mindemellett továbbra is kiemelt feladatának tekinti a cég a gyártási és minőségi paraméterek precíz felügyeletét, digitalizálását.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...