Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Mi újság?

Röviden

| Panoráma

Hírek Sopronból és a városon túlról.

Városi hírek

Urológusok tanácskoztak

Június 10-én és 11-én a Hotel Sopronban tartotta éves vándorgyűlését a Magyar Urológus Társaság dunántúli szekciója. A kongresszuson az urológiai diagnosztika és sebészet legújabb módszereivel ismerkedhettek meg a szakemberek.

A konferencia megnyitóján dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte a résztvevőket, aki kiemelte, mindig megtisztelő, ha egy magas rangú szakmai konferencia Sopronba látogat.

Ezután dr. Molnár Sándor PhD, a Soproni Gyógyközpont főigazgatója méltatta az urológiai osztály tevékenységét. Mint elmondta, a szakmai egység az alapítása óta eltelt 58 évben dinamikusan fejlődött. Az osztály orvosai ma már nemcsak a hagyományosnak mondott urológiai beavatkozások területén, hanem az endoszkópos operációkban is nagy tapasztalattal rendelkeznek, emellett biztosítják a regionális urológiai járóbeteg-ellátást is.

A Magyar Urológus Társaság dunántúli szekciója 2009-ben jött létre, célja a szakmai érdekképviselet, valamint a régió urológiai ellátásában résztvevő szakemberek összefogása. 

Rangos elismerés

Pedagógusnap alkalmából Brunszvik Teréz-díjat kapott Törökné Farádi Mária. A Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda Aranykapu Tagóvodájának pedagógusa, tagintézményvezető több évtizedes, folyamatosan magas színvonalú szakmai munkája elismeréseképpen vette át a kitüntetést Budapesten. A Brunszvik Teréz-díj az oktatásért felelős miniszter által odaítélt legmagasabb szakmai elismerés, amely kiemelkedő óvodapedagógusi munkáért adományozható. A díjhoz a Soproni Egyetem nevében prof. dr. Fábián Attila rektor és dr. Varga László dékán gratulált, külön megköszönték és kiemelték a kitüntetett óvodapedagógus-képzésben végzett, kiemelkedő gyakorlatvezetői tevékenységét.

IPA: Jubiláló rendvédelmi szervezet

30 éves a Nemzetközi Rendőrszövetség (IPA) magyar szekciójának Győr–Moson–Sopron Megyei Szervezete. Az évfordulóról Ágfalván is megemlékeztek. Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere köszöntötte itt a résztvevőket, majd kiemelte: a soproni és a megyei rendőrök mindig is rendkívül aktívak voltak és elkötelezettek a rend és a biztonság fenntartása iránt. Az IPA a világ egyik legnagyobb nonprofit szervezete, mely 65 ország, több mint 380.000 aktív és nyugállományú rendvédelmi dolgozóját kovácsolja össze.

Zöld hírek

TIT: sikeres állatvédelmi licit

Összesen 5 állatvédő szervezetet támogatott egyenként 50 ezer forinttal a Soproni TIT. A társaság még tavasszal indította el az akcióját, amelyben képzőművészek, tehetséges diákok és fotósok jelentkezését várta – az ő alkotásaikat elárverezték, a bevételt pedig a soproni állatvédőknek ajánlották (újságunkban is írtunk erről: Állatvédelmi licit, Soproni Téma, 2022. március 2.).

– Ötvenkét alkotás érkezett a felhívásunkra – tájékoztatta lapunkat Varga-Ley Szilvia, a Soproni TIT ügyvezetője. – Megmozgatta az embereket, voltak, akik ismerős képére licitáltak, másoknak pedig „csak” megtetszett egy-egy alkotás, és szerették volna támogatni a jó célt. Egyébként a licit folytatódik, hiszen vannak még képeink, amelyek „gazdát” keresnek.

Az állatvédelem témájával ezután is foglalkozik a TIT, július 18–22. között először szerveznek állatvédelmi nyári tábort gyerekeknek. Ennek a tábornak az utolsó napján – jó időben – jótékonysági „limonádé-délutánt” terveznek a Várkerületre, amelynek bevételét szintén az állatvédőknek ajánlják fel.

Újabb pályázat fagykár megelőzésére

A szélsőséges időjárás, a klímaváltozás, illetve kiemelten a tavaszi fagykár évről évre komoly nehézségeket okoz a növénytermesztési ágazatnak. Éppen ezért az Agrárminisztérium újra elérhetővé teszi a Vidékfejlesztési Program keretében tavaly ősszel megjelent Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása című pályázatot. A 2022. június 15-től újranyíló felhívás a kármegelőző beruházások megvalósításához nyújt támogatást.

A pályázat lehetőséget biztosít a fagykárok elleni berendezések és technológiák, például rögzített vagy mobil légkeverő berendezés, autonóm hőtermelő berendezés vagy vontatott hőtermelő gép beszerzésére. A felhívás keretében igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 100 millió forint lehet 80 százalékos támogatási intenzitás mellett. A kérelem benyújtására azok a termelők jogosultak, akik igazolják, hogy legalább 6.000 euró Standard Termelési Érték üzemmérettel rendelkeznek, és árbevételük legalább fele mezőgazdasági tevékenységből származott. www.palyazat.gov.hu

Családi túra a Shotokan Tigrisekkel

Összesen három kilátópontot és három kilátót is érintettek a vasárnapi családi túra résztvevői. A Shotokat Tigrisek SE egy hipermarket pályázatán nyert támogatás a program megvalósítására. Már az áprilisi Soproni Távlatok futás és túra alkalmával vihettek haza virágokat, magokat a résztvevők, a mostani túra zárásaként pedig a Soproni Egyetem 100 éves botanikus kertjében kaptak segítséget a növények ápolásához, neveléséhez. – A kirándulás rajtja és célja is az egyetemnél volt, a napos, meleg időben 8,5 kilométert tettek meg a túrázók – tájékoztatta lapunkat Gáncs Krisztián, a Shotokan Tigrisek SE elnöke.

Magyar Bor Akadémia: soproni főtitkár

A soproni Taschner Kurt István borászt választotta főtitkárává a Magyar Bor Akadémia közgyűlése. A szervezet célja a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása. A tisztségviselőket három évre választotta meg az akadémia.

Sport

Válogatott­bravúr

A magyar labdarúgó-válogatott 1–1-es döntetlent játszott szombaton a német csapattal a Nemzetek Ligája A divíziójának harmadik fordulójában a Puskás Arénában. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese Nagy Zsolt révén a 6. percben jutott vezetéshez, de a németek Jonas Hofmann 9. percben szerzett találatával egyenlítettek. A hazai csapatból Lang Ádám 50. alkalommal lépett pályára a nemzeti tizenegyben. A döntetlennel a válogatott megőrizte második helyét a csoportban, melynek másik szombati mérkőzésén az Európa-bajnok olaszok 0–0-ra végeztek az Eb-ezüstérmes angolok vendégeként. A válogatott kedden (lapzártánk után) a sereghajtó Anglia vendége volt a Wolverhamptonban.

Soproni fiatalok

Szent Orsolya tanévzáró

Szombaton rendezték meg a város első tanévzáróját: a Szent Orsolya Gimnázium a Szent Mihály-templomban búcsúztatta ünnepélyesen a tanévet – előbb az általános iskolások a 8.-asok ballagásával egybekötve, majd a kis- és nagygimnazisták. Mindkét rendezvényen részt vett és a szentmisét celebrálta dr. Veres András megyéspüspök, a gimnazisták zárásán megjelent dr. Farkas Ciprián polgármester is. Dr. Kovács András igazgató beszédében hangsúlyozta: több mint 200 versenyen több mint 400 orsolyás diák vett részt és hozott kiemelkedő eredményt. A tanévzárón kiosztották az iskola kitüntetéseit is, a Szent Angéla-díjban Rádler Sára, Kovács Borbála Irma és Salamon Janka részesült.

Az iskolában hétfőn elkezdődtek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák, amelyek június 20-ig tartanak

Eötvös-technikum: új arculat

Új arculatot kapott az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium, melynek célja, hogy a jövőben modern, ugyanakkor jól felismerhető grafikai megoldásokkal jelenjen meg az online és a nyomtatott felületeken. A grafikai terv a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karral közös projektben valósult meg. Első körben tizenkét arculati tervet készítettek az egyetem hallgatói, amelyből az iskola vezetősége és az egyetem képviselői öt munkát választottak ki. A végső tervről online szavazás döntött, az Eötvös tantestülete és diákjai voksoltak. A projekt zárásaként ünnepélyes keretek között mutatták be a tanulóknak és oktatóknak a nyertes pályamunkát, amelyet Csernyus Kata egyetemi hallgató készített Nagy Nándor művésztanár, okleveles vizuális kommunikációs tervezőművész vezetésével. 

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...