Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szavaztak a békepárti határozatról

Szavaztak a békepárti határozatról

| Panoráma

A Fidesz-KDNP képviselői egyöntetűen támogatták, az ellenzékiek nem szavaztak a békepárti határozathoz való csatlakozástól a mai rendes közgyűlésen. A képviselők döntöttek még civil szervezetek támogatásáról, elfogadták városi szervezetek éves beszámolóit, valamint új utca elnevezéséről is határoztak.

A napirend elfogadása előtt érkezett egy kérés az ellenzéki oldalról, miszerint a békepárti határozatról szóló előterjesztést el kellene távolítani a napirendi pontok közül. Az ellenzéki képviselők szavazatukkal támogatták a felvetést, a Fidesz-KDNP kéviselői elutasították azt, így a rendes napirend szerint kezdődött az ülés.

Az első napirendi pont Sopron Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját és a 2021-2027-re vonatkozó TOP Plusz Városfejlesztési programtervét tartalmazta. A képviselőtestület több, mint egy órás vita után szavazott: 15 igen és 2 tartózkodás szavazattal fogadták el az dokumentumokat. A dokumentumokat a http://www.sopron.hu:81/share/s/k-zWvnEISy2VAbx5UVJNxw oldalon érheti el.

Ezután jóvá hagyták az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tavalyi éves beszámolóját és idei üzleti tervét.

A legnagyobb vitát természetesen a békepárti határozatról szóló előterjesztés váltotta ki a rendes közgyűlésen. Számos kérdés és hozzászólás után végül a Fidesz-KDNP képviselőinek 13 igen szavazatával fogadta el képviselőtestület, hogy városunk csatlakozzon a békepárti határozathoz. Az ellenzéki képviselők egy kivételével elhagyták az üléstermet, egyikőjük sem adott le szavazatot.

Hat kulturális, valamint szociális alapítvány 12 céljának támogatásáról is döntöttek, összesen 2 millió 130 ezer forint értékben.

Támogatják például a “Segítség a mosolyodért” Közhasznú Alapítványt, hogy hátrányos helyzetű gyermekek részére értékteremtő tábort szervezzenek Balatonmáriafürdőn, az Alzheimer Café programsorozat megrendezését, a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza több programját, anyagi segítséget kap a Halmozottan Sérült Gyermekek Fejlesztésére Közhasznú Alapítvány, valamint a Testvériség néptáncegyüttes 60. jubileumi gálaműsorának szervezését is támogatják, ahogy a Soproni Kórusünnep megrendezését is.

A képviselők egyetértettek abban, hogy városunk önkormányzata csatlakozzon a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2024. évi fordulójához, az erre felhasználható pénzkeretet 8 millió forintban határozták meg.

Zárt ülésen elbírálták a Soproni Múzeum igazgatói álláshelyére vonatkozó pályázatot is, ennek eredményeképpen továbbra is dr. Tóth Imre vezeti városunk múzeumát.

A képviselőtestület jóváhagyta városunk gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló 2022. évi értékelését, amelyet a gyámhatóságnak kell elküldeni.

Csiszár Szabolcs sportért felelős alpolgármesterként részt vesz a Dél-koreai Daegu városában a Nemzetközi Gyermek Játékokon, valamint meghívást kapott Kismartonba (Eisenstadt), hogy a két település erősítse sport kapcsolatait. A közgyűlés a kiküldetéseket engedélyezte.

Új út elnevezéséről is szavaztak az ülésen: egy, a M85-ös gyorsforgalmi út Sopron-Kelet csomópont közelében lévő szakasz a Lakatos István út nevet kapta. Lakatos István soproni aranykoszorús lakatosmester volt, aki 50 évig folytatta munkáját. A Sopron és Vidéke Ipartestület 80. születésnapja alkalmából életműkiállítást szervezett, nyugdíjas éveiben a kézműves iparosság történetét átfogó gyűjteményben adta közre.

Végül a Balfi Evangélikus Leányegyház részére adott, 2 millió forint vissza nem térítendő támogatásról döntöttek: az összeget a balfi templom tetőszerkezetének felújítására fordítják.

A rendes ülést rendkívüli követte.

Ezen 15 igen szavazattal és 2 tartózkodás mellett elfogadták a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. 2022. évi beszámolóját.

Határoztak a következő közgyűlésekkel kapcsolatban is: technikai okok miatt a júniusi rendes ülést 22-én tartják majd. A többi ülést szeptember 28-án, október 26-án, november 30-án és december 21-én tartják.

Sopron önkormányzata a nehéz gazdasági helyzetben is fontosnak tartja a közművelődési feladatok ellátását, a kultúra területén, ezért e terület felügyeletére külön tanácsnokot nevez ki: a képviselők döntése alapján a posztot Tóth Éva önkormányzati képviselő tölti június 1-től.


Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...