Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Thurner-emlékpad
Fotó: Pluzsik Tamás

Thurner-emlékpad

| Köves Andrea | Panoráma

Emlékpadot adtak át vasárnap délelőtt Sopron neves polgármesterének, Sopronyi-Thurner Mihálynak egykori lakóházával szemben, a Frankenburg úton. A köztéri alkotást Kutas László szobrászművész készítette.

A bronzból készített emlékpadot a népszavazás centenáriuma alkalmából állíttatta a Soproni Városszépítő Egyesület. Sopronyi-Thurner Mihály polgármesterként döntő szerepet játszott az 1921-es népszavazásban. Az ünnepélyes avatáson dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke beszédében kifejtette: – Az emlékpad, amely egyben a Hűség ösvény egyik állomása lesz, egy emlékhely, üzen a jövőnek. Aki itt leül, megpihen, ráláthat az egykori polgármester volt lakóházára, ahol utolsó éveit is élte.

Az avatáson dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: fontos tisztelegnünk a centenárium évében mindazok előtt, akik a népszavazás idején sokat tettek azért, hogy Sopron magyar maradhatott.


A közel két méter hosszú, míves bronzalkotást az ünnepségen személyesen is részt vevő Kutas László szobrászművész készítette el. Az avatáson részt vett Magas Ádám és Sass László önkormányzati képviselő is.


Kapcsolódó cikkek

Trianonra emlékeztünk

Trianonra emlékeztünk

2024. 06. 12.

– Trianon a példája annak, hogy mit veszíthet a magyarság, ha belekeveredünk egy újabb világháborúba – hangsúlyozta a nemzeti összetartozás napján tar...