Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tisztelet az ősök emlékének
Balázs Endre és felesége, Erzsébet közös családi céget is alapított – ebben is, mint az élet minden területén, jól kiegészítik egymást. Fotó: Filep István

Balázs Endrét élteti a kertművelés, örök szerelme a teniszezés

Tisztelet az ősök emlékének

| Köves Andrea | Panoráma

Könyvbe illő a soproni Balázs Endre kalandos élettörténete, a kérdés csupán annyi: történelmi vagy inkább családregénybe. A ma is energikus egykori mérnök szavait hallva mindkettő remek választás lenne.

– Háborús időszakban családi örökségünket tekintve kétpólusú világban születtünk öcsémmel, Dénessel – idézte fel gyermekkorát Balázs Endre. – Az egyik helyszín Erdély, a szívet melengető Csíksomlyó vidéke, ahol mérnök édesapám hatgyermekes ősi székely család legidősebb gyermekeként született.

Amikor Székelyföld szóba került, Balázs Endre arca ellágyult, mint kiderült: nagyszülei sírja a pünkösdi búcsú helyszínéül szolgáló nyeregből jól látható, illetve családjának a híres kolozsvári Házsongárdi temetőben is van nyughelye. Identitása kialakulásának másik meghatározó helyszínéről, Stuttgartról is mesélt.

– A németországi Baden-Württemberg tartomány fővárosában építette meg dédapám az első hűtőházat, illetve Stuttgartban a spanyol polgárháborúban hősi halált halt haditudósító unokanővéremről egy teret is elneveztek.Ő Robert Capának, a 20. század egyik legjelentősebb, magyar származású fotósának volt társa. Nagymamám Stuttgartban született, később férjhez ment a Sopronban szolgáló katonatiszt nagyapámhoz, aki az első világháborúban a balkáni fronton küzdött. Életem legfontosabb helyszíne Sopron, ide jártam a Berzsenyi-gimnáziumba, majd gépészmérnökként diplomáztam azon a Miskolci Egyetemen, amelyre áttelepültek Sopronból a bányász és a kohász karok. Friss diplomásként másfél évtizedig az egykori nagyvállalatban, az AFIT-ban tevékenykedtem.

A soproni emlékeket felidézve szóba kerül a város egykori legendás játékboltja, a Delfin üzlet, ahol egykoron velem együtt sok gyerek tátott szájjal nézte a sok-sok csodát. Mint kiderült: Balázs Endre felesége, Erzsébet üzemeltette az akkoriban úttörőnek számító kis üzletet. Később közös családi külkereskedelmi és ingatlanokkal foglalkozó céget alapítottak, ebben is, mint az élet minden területén, jól kiegészítik egymást. Fiaik, Péter és Dániel Ausztriában diplomáztak, jelenleg ott is élnek, ám gyakran látogatnak Sopronba két gyermekükkel együtt.

Balázs Endrét mind a mai napig élteti a kertművelés, örök szerelem marad számára a teniszezés. Ritkán mesél önmagáról, most is csak azért tett kivételt, mert a Stuttgartban élő öccse, aki édesanyjukhoz hasonlóan a fogorvosi hivatást választotta, nemrégiben elhunyt, családja történetének felidézésével az ő emléke előtt is tiszteleg. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...