Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Több a vadbaleset
– A vadveszélytáblával ellátott útszakaszon még körültekintőbben vezessünk! – hívta fel a figyelmet Kovács Miklós alezredes, aki azt is megmutatta, hova kell az autóra helyezni a vadriasztót.

Autóra szerelhető vadriasztót osztott a rendőrség

Több a vadbaleset

| P. Horváth László | Panoráma

Jelentősen megnőtt a vadbalesetek száma az elmúlt időszakban városunkban és környékén, májusban minden hatodik–hetedik anyagi káros baleset vaddal volt összefüggésben. Ezek megelőzéséért szervezett akciót a rendőrség.

A vadbalesetek megelőzése érdekében tartott közúti akciót a Soproni Rendőrkapitányság az elmúlt szerdán városunkban. A rendőrök a 84-es főút határátkelő felé vezető oldalán megállították az autósokat, és a szondáztatás után vadriasztót adtak a járművezetőknek.

– Két éve jómagam is vadbalesetet szenvedtem, az egyik pillanatban váratlanul elém ugrott az állat – mondta az egyik megállított autóvezető, Dojcsek Adrienn, aki naponta jár Ausztriába. – Azóta különösen óvatosan vezetek. A vadriasztó jó ötlet, talán ez segíthet távol tartani a vadat.

Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője az akcióval kapcsolatban elmondta: az elmúlt időszakban a rendőrség illetékességi területén, így városunkban is jelentősen megnőtt a vadbalesetek száma.

A rendőrök tapasztalata szerint az M85-ös gyorsforgalmi út kivitelezése, valamint az utat a vadtól védő háló megváltoztatta az állatok életét. Sok esetben lezárta a vonulási útvonalat, így a vad most új átjárókat keres. Ezért fordulhat elő, hogy az elkerülő út és a Győri út térségében többször lehet őzet, rókát, illetve nyulat látni. Érdekesség, hogy a Soproni Parkerdő térségében, lakott területen inkább a vaddisznó a jellemző.

– A vadbalesetek többsége hajnalban, illetve az esti órákban történik – tette hozzá Kovács Miklós, aki a járművezetők számára több fontos jó tanáccsal is szolgált. – A vadveszélytáblával ellátott útszakaszon még körültekintőbben vezessünk, ha kell, csökkentsük a sebességet, hiszen az erdős, fás részből az állat bármikor felbukkanhat. Az ilyen balesetek komoly anyagi kárral, és akár súlyos sérüléssel is járhatnak. Amennyiben megtörtént a baj, mindig értesítsük a rendőrséget, ők pedig továbbítják a bejelentést az illetékes vadásztársaságnak. A vadat a helyszínről nem szabad elvinni, mert az lopásnak számít. A kötelező felelősségbiztosítás nem fedezi a járműben keletkezett kárt, azonban már az ilyen esetekre is léteznek biztosítási megoldások.

Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor: Augusztus 1-től lehet felvenni a harmadik oltást

2021. 07. 19. | MTI

Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e harmadik oltás vagy sem, a WHO is közzétett egy ezzel kapcsolatos szkeptikus állásfoglalást. Félni azonban nem kell ettől, a kormány ugyanis lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét, de azt ajánlják, hogy a második oltás után teljen el négy hónap, és a háziorvosok szükség esetén ettől eltérhessenek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Átadták a fertődi Esterházy-kastély felújított nyugati szárnyát

Átadták a fertődi Esterházy-kastély felújított nyugati szárnyát

2021. 07. 19. | MTI

Átadták a fertődi Esterházy-kastély csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárnyát, amelyben három kiállítás, az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idővonzatok – Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata kapott helyet.