Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újjáéledt ruhadarabok
Lang Szonja új kollekcióját a fenntarthatóság mellett az izgalmas megoldások, a letisztult stílus és sok-sok merész ötlet jellemzi.

Lang Szonja Bécsben is sikert aratott a kollekciójával

Újjáéledt ruhadarabok

| Panoráma

Nagy elismerés érte a soproni Lang Szonja divattervezőt: a rangos bécsi divathéten felvonultathatta legújabb, az újrahasznosítás jegyében született kollekcióját.

A filigrán divattervező egy saját maga által tervezett izgalmas, piros overallban érkezett találkozónk helyszínére, meglepődve hallgattam, hogy a ruhadarab is az újrahasznosítás jegyében született. Mutatós táskája egy autógyár „hulladékaiból” készült: belseje légzsákdarabból, külseje az autóülés maradék bőrdarabkájából, a pánt biztonsági övből. A SLANGSLANG elnevezésű márka története több mint egy évtizede kezdődött.

– Ugyanezen a bécsi nemzetközi rendezvényen debütált az általam megálmodott márka 10 évvel ezelőtt, ám pont ebben az időszakban derült ki, hogy édesanya leszek – kezdte Lang Szonja. – Gyermekvárás közben kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy magyar ruhaipari cégtől: felkértek tervezőnek. Amikor elfogadtam a felkérést, azt is mérlegeltem, hogy egy saját márka menedzselése szinte napi 24 órás munkát jelent, ezt a babázással lehetetlen összeegyeztetni. Második gyermekem születése után Távol-Keleten tervezhettem kiegészítőket és ruhaipari kellékeket, így ingáztam Magyarország és Kína között. Ezt újabb és újabb felkérések követték, köztük a hazai Amnesia ruhamárka amerikai kijuttatásában segítettem.

Szonja rengeteg tapasztalatot szerzett, ezek közül az egyik legfontosabb volt, hogy miként találhatja meg egy-egy márka a felvevőpiacát. A pandémia időszakában ennek szellemében fogott bele saját márkája új kollekciójának a megtervezésébe, amelyet a fenntarthatóság mellett az izgalmas megoldások, a letisztult stílus és sok-sok merész ötlet jellemez.


– Egy olyan céggel kezdtem együttműködést, amelyik az autóipari cégek hulladékait semmisíti meg: ezekből tervezek kiegészítőket, ruhákat, cipőket, amelyek közül válogattam a bécsi divathét bemutatóján is – folytatta. – 3D-s formátumban is készítek szabásmintákat, ami nemcsak látványos, de nagyon hasznos is. A megrendelők sokszor nem tudják elképzelni a végeredményt rajz alapján, ebben segít ez a fajta innovatív tervezés. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Visszapillantás alkonyatkor – 3. rész

Visszapillantás alkonyatkor – 3. rész

2022. 09. 14.

A faragott kövek, az utcák, meg a terek némán is üzennek, sugallanak, tanítanak. Megmutatják, merre kell menni. Nemcsak a fizikai valónkban kanyarítju...

Az Ágfalvi hősökre emlékeztek

Az Ágfalvi hősökre emlékeztek

2022. 09. 14.

Koszorúzással és néma főhajtással emlékeztek meg a Szent Mihály-temetőben a 101 évvel ezelőtt, 1921. szeptember 8-án történt második ágfalvi csata hős...