Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Varázslatos múzeumkert
A Lenck-villa kertjében rovarhotelt is építettek – mutatta lapunknak dr. Németh Ildikó múzeumpedagógus. Fotó: Filep István

Varázslatos múzeumkert

| Madarász Réka | Panoráma

Madárbarát kert címre pályázott a közelmúltban a Lenck-villa. A Soproni Múzeum csapata a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az intézmény minél környezettudatosabb legyen.

A Lenck-villa kertje számtalan csodát rejt, amelyeket igyekeznek megőrizni és bemutatni a múzeum szakemberei.

– Már tavaly tartottunk a villában környezettudatos foglalkozásokat, amiben rengetegen a segítségünkre voltak – tudtuk meg dr. Németh Ildikó múzeumpedagógus, közművelődési koordinátortól. – Hárs Olivér és Martos Virág közreműködésével készítettünk egy kisfilmet „A varázslatos múzeumkert” címmel, amiben a villa egyedülálló növényvilágával foglalkoztunk. Azóta számos országos múzeumpedagógiai kezdeményezéshez csatlakoztunk. Márciusban rovarhotelt építettünk, ehhez dr. Mrenka Attila, a múzeum vezető régésze két „méhlegelőt” is készített. Áprilisban a Föld napjáról, májusban a madarak és fák napjáról emlékeztünk meg.

A szakemberek felvették a kapcsolatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, céljuk, hogy a varázslatos múzeumkert is büszkén viselhesse a „Madárbarát kert” titulust.

– Nem szerettük volna figyelmen kívül hagyni, hogy tele vagyunk értékes madarakkal – folytatta a múzeumpedagógus. – Fő célunk, hogy a flórával és faunával egységben létezve kapcsolódjunk a múzeum már meglévő gyűjteményéhez.

A Lenck-villa kertjét Sopron önkormányzata „védett természeti értékké” nyilvánította. A következő hetekben a szakemberek múzeumpedagógiai órákat is tartanak a diákoknak, hogy a fiatalok testközelből megismerjék a kert értékeit.

Kapcsolódó cikkek

Virtuális vásárlás

2021. 12. 01. | Etzl Edgár

A karácsonyi ajándékokat már hazánkban is egyre többen az interneten rendelik. Ez járványügyi szempontból kifejezetten biztonságos, azonban fontos, hogy körültekintően járjunk el.

A kompromisszum elkerülhetetlen lesz

A kompromisszum elkerülhetetlen lesz

2021. 12. 01.

A Soproni Téma új sorozatában dr. habil. Tóth Imre történész, egyetemi docens, a Soproni Múzeum igazgatója tárja fel az 1921-es népszavazáshoz vezető út legfontosabb állomásait.