Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A dédimamát faggatta

Stréhn Zsófi nagyon szeret iskolába járni, kitűnő tanuló és sportoló

A dédimamát faggatta

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Minden családban vannak olyan történetek, amelyeket érdemes megőrizni az utókor számára, így 2023-ban is meghirdette nagy sikerű Családi legendárium című pályázatát a Macskakő Gyermekmúzeum. A második helyezést Stréhn Zsófi érte el.

A beérkezett 19 pályamű között voltak kisfilmek is, de sokan írásban idézték fel a felmenőik történeteit, régi fényképekkel és dokumentumokkal illusztrálva. A Deák Téri Általános Iskola harmadikosát, Stréhn Zsófit nagyon meglepte a második helyezés, de hihetetlenül örült neki.

– Anyukám hívta fel a figyelmemet a pályázatra, amit a Facebookon látott – mesélte. – Rögtön tudtam, hogy az ő nagymamáját fogom kifaggatni. Dédimama mesélt nekem arról, hogy az ő gyerekkorában hogyan játszottak, később hogyan szórakoztak, és mivel éppen október 23-án beszélgettünk, megosztotta a forradalommal kapcsolatos élményeit is. Dédimama Budapesten született, de gyermekkorában sokat volt Peresztegen is. Húszévesen került Sopronba. Annak idején a játékbabájukat bogáncsból készített ágyba fektették, Koncz Zsuzsa, Illés, Omega koncertekre jártak, és óvópincékben hallgatták rettegve a tankok morajlását. A forradalom idején dédimama anyukája kórházban volt főszakács, hazafelé kapualjakba bújt be, hogy ne vegyék észre, és az egész család félve várta haza.

Zsófi imádja az izgalmas történeteket, ezért rengeteget olvas. Most éppen párhuzamosan két könyvet is forgat, Fekete Istvántól a Kelét és Jánosi Ferenctől az Emma hajmeresztő kalandjait. A harmadikos kislány nagyon szeret iskolába járni, kitűnő tanuló, és mindezek mellett még rengeteget sportol: lovagolni és atlétikára jár, a hűség napi futáson pedig harmadik helyezést ért el.

Kedvenc tantárgya a rajz, de mivel testnevelés tehetséggondozásra és angolra is beiratkozott, arra már nem jut ideje, hogy művészi képességeit az iskolán kívül is fejlessze.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek