Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A közös idő a kulcs
Önfeledt játék a 2019-es gyereknapon – a vírushelyzet miatt tavaly nem lehetett programokat szervezni, idén is szűkösebbek a lehetőségek. Fotó: Soproni Téma-archívum

Gyereknap: Idén a színházban szerveznek mesekoncertet

A közös idő a kulcs

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

Hazánkban hagyományosan május utolsó vasárnapján ünneplik a gyereknapot, amely az örömteli gyermekkora irányítja a figyelmet.

– Sokan mondják, hogy a gyerekek ma mások, mint régen voltak, sok pedagógus panaszkodik, hogy egyre több a problémás gyermek. Én azt gondolom, hogy ma is ugyanolyan tisztasággal születik meg mindenki – kezdte dr. Pásztor Enikő, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának adjunktusa. – Mi, felnőttek és a rohamosan változó világunk formáljuk őket olyanná, amivel aztán kevésbé vagyunk elégedettek. A szülők elhalmozzák játékokkal a gyerekeiket, mondván: ezzel tudják biztosítani számukra a boldogságot, pedig el kellene hinnie mindenkinek, hogy a gyerekeknek nem ezek a tárgyak jelentik a boldogságot.

Enikő úgy látja, ma kevesebb idő jut a családi időtöltésekre. A gyerekeknek az lenne a legjobb, ha anya és apa sokat bolondozna velük, együtt ülnének le játszani, apa a kisfiával együtt szerelne, anya a kislányával együtt sütne, a nagymama mesélne arról, milyenek voltak a szülei, amikor ők voltak akkorák, mint most ő, a nagypapa bevonná őket a kerti munkákba.

– Két hallgatómmal a koronavírus harmadik hulláma előtt soproni óvodákban végeztünk kutatásokat. Arra kértük a nagycsoportos óvodásokat, rajzolják le, milyen volt, amikor a vírus miatt nem mehettek óvodába, és otthon kellett maradniuk. Az ő szavaikkal élve a „vírus vicsorít és rossz”, de egyébként a félelem csak a rajzok kevesebb, mint tizenöt százalékán fedezhető fel, a helyzethez meglepően rugalmasan alkalmazkodtak. A legtöbben házat rajzoltak, ami nekik is, mint mindannyiunknak, nagyon szűkös volt sokszor az elmúlt hónapokban. Ezt ők úgy jelenítették meg, hogy a családtagok magukat összehúzták, még felállni sem tudtak a házban. A kutatásainkból az is jól látszik, hogy bár a gyerekek a számítógépek vagy a tévé előtt is gyakran ültek, és mesét néztek, mégis nagyobb hangsúlyt kapott náluk a játék és a mozgás – ebben a szülők csak kis mértékben vettek részt.

A kutató szerint a gyereknap legfontosabb üzenete, hogy a családi közös játék, időtöltés az örömteli gyermekkor kulcsa.

Gyereknap: Tücsöklakodalom a Soproni Petőfi Színházban

Gyereknap alkalmából a Tücsöklakodalom című mesekoncerttel köszönti a kicsiket és nagyokat a Soproni Petőfi Színház május 29-én, szombaton délelőtt tizenegy és délután három órakor. Szarka Gyulának és zenekarának közös produkciójában Molnár Anikó és Papp Attila színművészek a főszereplők. A tavaszi nagy sikerű premier után ismét felcsendülnek a generációkat összekötő népdalfeldolgozások. A hatályos jogszabályok szerint 18 éven aluliak védettségi igazolvány nélkül látogathatják az előadásokat, abban az esetben, ha felnőtt kísérőjük rendelkezik azzal.

Kapcsolódó cikkek