Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ádámok és Évák ünnepe
A Vasvillás diákok már most készülnek Az ember tragédiája jövő februári nagyszínházi premierére. Fotó: Filep István

Színházszerető és -értő közönség kinevelése a program legfőbb célja

Ádámok és Évák ünnepe

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

A színjátszásba kóstolhatnak bele, illetve megélhetik a próbák élményekkel teli időszakát azok a közép- és általános iskolások, akik csatlakoznak a Soproni Petőfi Színház Ádámok és Évák ünnepe elnevezésű kezdeményezéséhez.

Az országos színházi nevelési program 2010-ben Kiss József, a soproni színház mostani igazgatója, illetve Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház egykori igazgatója ötlete nyomán valósult meg először. Országszerte nagy sikert aratott, a soproni felhívás is sokakat megmozgatott.

Premier jövő februárban

A program célja, hogy közös alkotómunkára hívja Sopron és környéke 7–12. osztályba járó diákjait, hogy saját élményeik alapján tapasztalhassák meg a színház varázsát. A projekt végére megszületik Madách Imre drámai költeménye, Az ember tragédiája köré fonódó nagyszínházi előadás, a csúcspontot a 2024. februári premier jelenti. (A kezdeményezésről lapunkban is beszámoltunk: Ádámok és Évák ünnepe, Soproni Téma, 2023. október 11.)

A „semmiből” összeáll egy produkció

– Az az érdekessége a kezdeményezésnek, hogy nem kifejezetten azokat a fiatalokat célozza meg, akik már játszanak színjátszó csoportokban, hanem azokat is, akik nyitottak lennének a színházi munkára, kíváncsiak a próbafolyamatra – mondta Németh Ervin, a projektet koordináló dramaturg. – Hiszünk abban, hogy a programra jelentkező diákok olyan nagy élményként élik meg, ahogy a „semmiből” összeáll egy produkció, hogy hosszú időre elköteleződnek a színház iránt. Nem a tehetségek felkutatása a célunk (bár ez is előfordulhat), hanem színházszerető és -értő közönség kinevelése. Első körben kisorsoltuk Az ember tragédiája színeit a jelentkező iskolák között, majd ezekben a napokban kezdik meg a tényleges munkát a vállalkozó szelleműek. Természetesen ki kell emelnem, hogy a nemes ügyet felkaroló pedagógusok nélkül mindez nem valósulhatna meg. A próbákat színházi mentorok segítik, művészeink, dramaturgunk és igazgató úr is.

Lehet még csatlakozni

Eddig Sopronból a SSzC Vas- és Villamosipari Technikum, a Széchenyi István és a Szent Orsolya Gimnázium, valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI, a vidéki iskolák közül a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, valamint a Sopronkövesdi és Beledi Általános Iskola jelentkezett a programra, ám még a következő hetekben is lehet csatlakozni az izgalmas színházi kezdeményezéshez.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek