Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Amikor Julcsi mesél…
A Julcsi meséivel mindig az adott hónap népszokásait, ünnepeit eleveníti fel Marázné Németh Nikolett (j1) és Szabó-Bellán Tímea (j2). Fotók: Filep István

A néphagyományok ünneplése, megőrzése a cél – hangszerekkel kísérve

Amikor Julcsi mesél…

| Győri-Varga Nóra | Soproni fiatalok

Márton-nap, lucázás, farsangolás, májusfaállítás – népszokások, melyek kopnak, lassan talán el is tűnnek, hátterüket egyre kevésbé ismerik a gyerekek. A Julcsi meséi egy játékos műsor, ami nekik szól – régi hagyományainkról.

Kétségtelen, hogy a Covid mindannyiunk életét megváltoztatta: átszabta a mindennapokat, lehetőségeket vett el, egyúttal adott is. Így volt ez két édesanya, Marázné Németh Nikolett és Szabó-Bellán Tímea esetében is, akik a járvány idején alkották meg a Julcsi meséi, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló, interaktív műsorukat. Fő céljuk a népszokások bemutatása, melyet népi hangszerekkel és tánccal kísérnek. – Kicsi korom óta néptáncolok, óvodapedagógusként pedig sokat foglalkoztam gyerekekkel – kezdte Niki. – A gyermekeimmel gyakran jártunk a Timi által tartott zenés–mondókázó Kerekítő foglalkozásokra, ott ismerkedtünk meg. A Julcsi meséibe mindketten bele tudjuk tenni az erősségeinket.


A Julcsi meséi egy teljes nevelési évre szóló programsorozat szeptembertől egészen májusig, és mindig az adott hónap népszokásait, ünnepeit eleveníti fel (például Márton-nap, vízkereszt, farsang, Szent György-nap) a mese, az élő népzene és -tánc, citera és ritmushangszerek segítségével Sopronban és a környéken. – Minden előadásban van egy nyitó- és egy befejező rész, mindig szélcsengővel és ugyanazzal a mondókával indítunk és zárunk, mert ez biztonságot és keretet ad a gyerekeknek – folytatta Niki. – A műsorelemek fixek, van táncos blokk, a műsorhoz szereplőket választunk a közönségből. A gyerekek általában nyitottak, de volt már olyan is, hogy egy nehézségekkel küzdő kisfiú inkább elvonult, aztán a végére mégiscsak csatlakozott hozzánk. Úgy látjuk, elvarázsolja és megnyitja őket mindaz, amit velünk átélnek.


És hogy ki is Julcsi? – Ő egy báb kislány, aki megszólítja a résztvevőket, akivel azonosulni tudnak, aki úgy tud tőlük kérdezni, hogy megnyíljanak – emelte ki Timi. – Egy báb kérdezhet a gyerekektől olyan butuska dolgokat is, amiket egy felnőtt már nem tenne.

Julcsi megálmodói vallják, hogy szükség van a hagyományok ünneplésére, azok megőrzésére, hiszen fontos, hogy a gyerekek felismerjenek egy juhászt, vagy hogy megtanulják, mit is ünneplünk karácsonykor. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Ne csak bámészkodjunk!

Ne csak bámészkodjunk!

2024. 05. 08. | Madarász Réka

Hogyan lehet közönyös „nem cselekvőből” aktív cselekvővé válni? – erre a kérdésre is keresték a választ a Soproni Széchenyi István Gimnázium fenntarth...

A szünetekben is hímez

A szünetekben is hímez

2024. 05. 08. | Madarász Réka

Marcsinak két olyan hobbija is van, ami manapság nem túl gyakori a fiatalok körében: hímez és olvas. A nyolcadikos lány nagyon szereti az állatokat, e...