Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az év kiállítása a Macskakő
Martos Virág és Szabadhegyi Zita (a Macskakő Gyermekmúzeum két háziasszonya) játék közben a látogató gyerekekkel. A cél minden esetben az, hogy élményeket adjanak a fiataloknak.

Még a műtárgymásolatok is hozzánemesedtek a kincseskamrához

Az év kiállítása a Macskakő

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Rangos elismerést vehettek át a Soproni Múzeum munkatársai, Az év kiállítása címet idén a Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér állandó tárlata nyerte. A díjat nyolcadik alkalommal ítélte oda a Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület.

Kosztümös gyermekek futkosnak fel-alá mosolygó arccal, bebújnak a vitrinek mögé, mindent kézbe vesznek, felpróbálnak – egy átlagos napon ilyen kép fogad minket a Macskakő Gyermekmúzeumban. Az Eggenberg-ház átalakítása 2017 januárjára fejeződött be, ekkor nyitották meg itt az állandó tárlatot és a közösségi teret. Az elmúlt másfél évben közel 8000 látogatót fogadott a gyermekmúzeum, valamennyi soproni iskola diákjai, osztálykiránduló vagy táborozó fiatalok jártak itt, és a látogatókönyv bejegyzései alapján örök élményekkel tértek haza.


– Egyértelműen az volt a cél, hogy egy olyan kiállítást hozzunk létre, ahova nem eső elől menekülnek be a gyerekek, ahol nem unatkoznak, hanem élményeket szereznek – mondta a díjátadás apropóján tartott sajtótájékoztatón dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója. – Ez az elismerés, ahogy a tavalyi múzeumi nívódíj is, fontos szakmai hitelesítése a munkánknak. A gyermekmúzeumnak három kurátora volt: Martos Virág, Szabadhegyi Zita és jómagam. A kiállítás rendezésekor (rendhagyó módon) a múzeumpedagógia „diktálta a lépést”, a tudományt pedig a szolgálatába állítottuk.


Összesen 15 pályázó (köztük a Terror Háza Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum vagy a Budapesti Történeti Múzeum) versengett idén Az év kiállítása címért, közülük diadalmaskodott a Soproni Múzeum tárlata. A zsűri különösen értékelte a kiállítás újszerűségét, azt, hogy itt a gyermeki világ és a történelmi valóság elegyedik egymással, megfér a meisseni porcelán mellett a Hello Kitty-s tányér. Még a műtárgymásolatok is hozzánemesedtek a kincseskamrához!


Természetesen a Macskakő Gyermekmúzeum munkatársai a későbbiekben sem tétlenkednek, az állandó tárlat mellett folyamatosan szervezik a fiataloknak szóló programokat. Idén nyáron például egy régi hagyomány felélesztésére készülnek, Múzsák kertje címmel alkotótábort szerveznek általános iskolásoknak.

Kapcsolódó cikkek

Ne csak bámészkodjunk!

Ne csak bámészkodjunk!

2024. 05. 08. | Madarász Réka

Hogyan lehet közönyös „nem cselekvőből” aktív cselekvővé válni? – erre a kérdésre is keresték a választ a Soproni Széchenyi István Gimnázium fenntarth...

A szünetekben is hímez

A szünetekben is hímez

2024. 05. 08. | Madarász Réka

Marcsinak két olyan hobbija is van, ami manapság nem túl gyakori a fiatalok körében: hímez és olvas. A nyolcadikos lány nagyon szereti az állatokat, e...