Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Bravúros asztalosok

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Összetettben a második lett a Handler-iskola fás csapata egy szakmai megmérettetésen, ráadásul a három fiatal közül ketten kiemelkedő eredményt értek el a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen is.

A napokban rendezte meg a Soproni Egyetem a IV. Meghívásos Faipari Szakmai Versenyt, ahova az ország minden részéről érkeztek asztalosokból és faipari technikusokból álló csapatok. A legjobb iskolák tanulóit felvonultató mezőnyben 15 háromfős csapat mérte össze a tudását előbb elméletből, majd gyakorlatból is. A Soproni Szakképzési Centrum Handler-iskolájának faiparos csapata a korábbi sikerekhez méltóan küzdött és vette az akadályokat: kimagaslóan a legjobb gyakorlati teljesítménnyel elnyerte a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara különdíját, összetettben pedig 2. helyezést ért el. A csapat tagjai: Babos Zsolt, Kovács Áron, Riba Tamás tanulók voltak, akiket tanáruk, Folcz Tóbiás készített fel. 

Az eredményes asztalosok közül ketten kiemelkedő helyezést értek el a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen is. Idén 65 szakmában közel 7.500 diák jelentkezett a megmérettetésekre. A handleros diákok a legjobb öt között végeztek az induló 219 versenyzőből: Riba Tamás második, Kovács Áron pedig ötödik helyezett lett.

− A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − a területi kamarák szervezték meg és bonyolították le – tudtuk meg Riba Tamástól. – A budapesti válogató már gyakorlati részt is tartalmazott: egy asztali tükörtartó szerkezet elkészítése volt a feladatunk.

Akik a válogatóversenyen az elméleti, gyakorlati és szóbeli feladatokat is legalább hatvan százalékosra teljesítették, mentesültek az év végi szakmai vizsgák alól. Ez mindkét versenyzőnek sikerült is. A döntőben az asztalosok ugyanazt a feladatot kapták, mint a faipari technikusok: két nap alatt kellett elkészíteniük egy hagyományos támlás széket. A szakma legjobbjainak munkáit számtalan szempont figyelembe vételével értékelte a zsűri. A tanulókat Folcz Tóbiás faipari szakoktató készítette fel erre a versenyre is.

Kapcsolódó cikkek