Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egyedülálló tablóprogram
Tóth Gyula a diákok segítségével digitalizálja a régi tablóképeket. Fotó: Filep István

Tóth Gyula: Az, hogy ide, a Széchenyibe jártunk, összeköt bennünket

Egyedülálló tablóprogram

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Soproni Széchenyi István Gimnázium honlapján van egy olyan funkció, amivel eddig az országban egyetlen iskola sem büszkélkedhet: csak beírjuk egy diák vagy tanár nevét, és rögtön megtudhatjuk, melyik tablón szerepelt, sőt még meg is nézhetjük a felnagyított képét.

Az egyedülálló program nem jött volna létre az iskola egyik tanára, Tóth Gyula időt és fáradságot nem kímélő gyűjtőmunkája nélkül.

– Amikor tanítani kezdtem az iskolában, a falakról lekerült, rossz állapotban lévő tablókat találtam a padláson – mesélte Tóth Gyula, aki már negyven évet töltött el a Széchenyiben, hiszen diákként is ide járt. – Az első ötletem az volt, hogy fel kellene újítani őket, ám az rengeteg pénzbe került volna. Amikor megjelentek az első számítógépek, a kollégám, Poór Attila létrehozott egy programot, amellyel már digitalizálhatóak voltak a régi fényképek. Én pedig elkezdtem gyűjteni azokat a tablókat az iskola falain belül, majd kívül, és be is szkenneltem őket.

Hamarosan szép kis gyűjtemény állt össze mintegy hatezer fényképpel. 2010-ben készült el a soproni gimnázium első komoly honlapja, ahol már rá lehetett keresni a diákokra.

– Az idei tanév elején új honlap készült a technikai elvárásoknak megfelelően. A tablóprogramot vittük tovább, de a diákok fotóit most már más módon lehet elővarázsolni. Erre azonban csak nagyobb felbontású képek alkalmasak, úgyhogy újból be kellett gyűjtenem mintegy háromszáz osztály fotóját – folytatta a tanár úr. – A széchenyis lelkem vitt előre, hiszen az, hogy ide jártunk, összeköt bennünket. Ha a fotókra nézek, történeteket, életeket, korokat látok, és elképzelem, mennyire örül valaki, ha felfedezi egy rég nem látott társát. Közben érdekes események is történtek: egy ’56-os tablót például egy Amerikába került, egykori széchenyis családjától kaptam meg kerülőúton, de előfordult az is, hogy Budapestről írt valaki.

A tanár úr nagy bánata, hogy 1930 előttről alig állnak a rendelkezésére fényképek. A későbbiek többé-kevésbé megvannak, hogy melyik hiányzik, annak az iskola Facebook-oldalán utána lehet nézni. Kéri, hogy amennyiben valakinek a birtokában van ilyen fotó, írjon neki a gyula.julius@gmail.com e-mail-címre.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek