Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fő az egészség
Fotó: Németh Péter

Fő az egészség

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A múlt hetet az egészségnek szentelték az Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájában.

– Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a rengeteg technikai újdonság miatt a mozgás kiszorul a középiskolások életéből. Egyre több a testnevelésből felmentett, a gyógytestnevelésre utalt, a mozgásszervi és egyéb panaszokkal küszködő tanuló – mondta el Csiszlér Ildikó főszervező. – Abban bízunk, hogy ha egészséges alternatívákat kínálunk fel a diákjainknak, talán megtetszik nekik valamelyik „sportos ötlet”, és beépítik a mindennapjaikba.


A hét során olyan mozgásformákat ismerhettek meg a fiatalok, amelyeket testnevelés órán nincs alkalmuk kipróbálni. Megtapasztalhatták például a crossfit, a jóga, a krav maga, a rögbi, a néptánc, a paintball jótékony hatásait. Különösen nagy sikert aratott szerdán a szombathelyi kötélugróklub „kötélugrós tesiórája”. A nagyszünetekben az aulában a tudatos táplálkozást népszerűsítő termékbemutatókat tartottak. Ugyanitt állították ki a diákok egészségvédelemmel kapcsolatos plakátjait, illetve egy anatómiai felnőtt színezőt. Az egyes osztályok előadásokat hallgattak többek között a gyógynövényekről, a masszázsról, a dartsról vagy a nem kívánt terhesség következményeiről; emellett bűnmegelőzési és önismereti órákon vettek részt. Kiemelten fontos program volt csütörtökön az elsősegély-nyújtási ismereteket közvetítő előadás-sorozat.

A „Szombathely a segítés városa” program keretében hiteles oktatók negyven ambubaba segítségével ismertették meg a diákokat a félautomata defibrillátor használatával, az alapszintű újraélesztés, a vérzéscsillapítás, a légúti idegen test eltávolításának technikájával.
– Bár két kiemelt egészséghetünk is van minden évben, ezeken kívül is igyekszünk minden alkalmat megragadni az egészségnevelésre – zárta a testnevelés–biológia–egészségtan szakos tanárnő. – Többek között személyes példamutatással szeretnénk tudatosítani a tanulóinkban, hogy az egészség érték, amit meg kell őrizni.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...