Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ha meleg, akkor pollen és kullancsok
Fotó: Filep István

Ha meleg, akkor pollen és kullancsok

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A korai meleg, majdhogynem nyárias idő miatt előbb éled a természet. Így korábban kell számítani az allergizáló növények virágpora (pollen) által kiváltott allergiás tünetekre, a kullancsok és szúnyogok megjelenésére is.

A pollenszezon enyhébb telek után akár egy hónappal korábban is kezdődhet, mint azt tapasztalhattuk is.

– Jelenleg különböző koncentrációban és nem egyszerre közel húszféle allergén növény virágpora található a levegőben. Különösen magas a platán, az eperfafélék és a nyír pollenkoncentrációja – tájékoztatott a Győr–Moson–Sopron vármegyei kormányhivatal. – Mindez súlyos terhelést jelent a lakosságnak, hiszen a népesség közel egynegyede szenved allergiától.

A pollen okozta allergiás tünetek megjelenésének kockázata csökkenthető, ha a pollenelőrejelző-rendszer információit nyomon követjük (pollennaptár), mely a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ weboldaláról elérhető. Növekvő pollenkoncentráció esetén még az allergiás tünetek megjelenése előtt érdemes felkeresnünk a háziorvosunkat.

Továbbra is találkozhatunk a levegőben nyárfaszösszel, ami azonban – a tévhittel ellentétben – nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel allergén fehérjéket nem tartalmaz. Akiknél ebben az időszakban jelentkezik pollenallergia, azoknál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen lévő, más növény pollenszemei okozzák a tüneteket.

Hazánkban a kullancsok vérszívásuk során számos betegség kórokozóját képesek szervezetünkbe juttatni, melyek közül a két legfontosabb a baktérium okozta Lyme-kór és a vírus okozta agyhártyagyulladás. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de könnyen felismerhető a kullancscsípés körül kialakuló jellegzetes vörös foltról, és jól gyógyítható. A vírus okozta betegség megelőzhető védőoltással, melyet háziorvosunktól kérhetünk. A fertőződés kialakulásának kockázata csökkenthető zárt, világos színű ruházat viselésével, esti kullancsvizittel és az élősködő korai eltávolításával.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek