Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hogy ne váljanak áldozattá
A Handler-technikum kortárssegítő csoportja és Schmuck Vivien igazgatóhelyettes – az iskolai bántalmazások megelőzésére állítottak össze projektet. Fotó: Filep István

A diákok valószínűleg jobban elfogadják a segítséget a kortársaiktól

Hogy ne váljanak áldozattá

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Handler-technikum diákjai érdekes projektbe kezdtek: az iskolai bántalmazás megelőzését és feldolgozását szolgáló anyagot állítanak össze, melyet általános iskolákba visznek majd el.

Az idei tanévben rendkívül jól működik a Handler-technikum kortárssegítő csoportja. Felmerült az iskolai bántalmazás (bullying) témaköre, ami sajnos az oktatási intézményekben gyakori jelenség. A diákok úgy döntöttek, hogy saját tapasztalataikat is felhasználva összeállítanak egy anyagot, melynek segítségével azoknak az általános iskoláknak a tanulói, ahova ellátogatnak, könnyebben el tudják kerülni, hogy maguk is áldozatokká váljanak. Ha pedig már megtörtént a bántalmazás, segíthet nekik a trauma feldolgozásában. A diákprojektet Schmuck Vivien nevelési igazgatóhelyettes koordinálja, tíz diák vesz részt benne, és azt tervezik, hogy beadják egy országos pályázatra is.

– Abból indulunk ki, hogy a tanulók valószínűleg jobban elfogadják a segítséget a korban hozzájuk közel állóktól – tudtuk meg az igazgatóhelyettestől. – Évek óta vesznek videóra diákjaink izgalmas beszélgetéseket a Handler Podcast keretén belül. A témához kapcsolódva a közelmúltban az iskolapszichológusunkkal készítettek interjút. Az általános iskoláknak szánt anyag egy tanároknak és egy diákoknak összeállított részből áll majd. Mindkettő tartalmaz egy riportfilmet, benne az említett interjúval, valamint egy prezentációt, a tanulóknak pedig még egy drámajátékkal is készülünk.

A projektvezető, Kiss Benjámin még általános iskolásként duci testalkata miatt gyakran kapott negatív megjegyzéseket, ezért is vállalta szívesen a közreműködést. Elmondta, gőzerővel készítik a riportfilmet, mely még kiegészül olyan interjúkkal, melyekben diákok osztják meg a témával kapcsolatos, személyes tapasztalataikat.

– Landi Levente Zoltánnal mi ketten készítjük a prezentációt – tette hozzá egy másik handleros, Garbóczi Panna Víta. – Bemutatjuk a bántalmazás típusait, és kitérünk arra, hogy mit tehetnek a tanulók azért, hogy elkerüljék a nagyobb sérelmeket, és feldolgozzák a traumákat. Én nem voltam szenvedő alany, viszont már tudom, mennyire jó lett volna, ha valaki felnyitja a szememet, hogy másokkal sem kellene ezt tennem egy baráti társaság nyomására.

A diákok még el sem készültek a projekttel, máris meghívták őket egy paksi általános iskolába vendégszerepelni. Annyit elárultak, hogy egy társasjátékkal is szeretnék színesíteni a látogatásukat.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek