Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Kezeljük okosan pénzügyeinket!

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A múlt hét több soproni általános és középiskolában a pénzügyi tudatosság jegyében telt. A szervezők legfőbb célja az volt, hogy a diákok a hétköznapi életben is hasznosítható ismeretekhez jussanak a pénzvilág működéséről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára, dr. Maruzsa Zoltán felkérésére a köznevelési intézmények programokat szerveztek tanulóik számára a Pénz7 témakörében. A központi téma idén a hitel volt. Az „Okosan a hitelekről” című tananyaghoz erre a tanévre ingyenes tankönyveket és munkafüzeteket is biztosított az iskoláknak a Pénziránytű Alapítvány.


A Pénzügyi gazdálkodás és tudatosság témahéten a különböző évfolyamok a korosztályuknak megfelelő ismeretanyaggal gazdagodtak a Széchenyi István Gimnáziumban.


– A 7. évfolyam osztályfőnöki óráin a tanulók bepillantást nyerhettek családjuk becsült rezsiköltségeinek alakulásába – tudtuk meg Barta Róberttől, a szervezők egyikétől. – Szerettük volna, ha elgondolkodnak, ők maguk hogyan tudnának ezen a területen költségeket megtakarítani, illetve tudnának-e szüleik számára költségkímélő módszereket javasolni.


A 8.-osok matematika órákon ismerkedhettek meg a törlesztőrészlet és a kamatszámítás fogalmaival. A 9.-esek vállalkozást alapítottak 11. osztályos diáktársaik segítségével, a felsőbb évfolyamosok pedig pénzpiaci szakemberek előadásain vettek részt.


A handleros programok már múlt pénteken megkezdődtek – a diákok kisebb csoportokban a Soproni Múzeum restaurátorműhelyébe látogattak –, és egész héten folytatódtak.


– Olyan előadókat hívtunk meg, akik tevékenységük révén kapcsolódnak az iskolánkban oktatott szakmákhoz – folytatta Schmuck Vivien, az SSzC Handler Nándor Szakképző Iskolájának nevelésért felelős igazgatóhelyettese. – Bankintézetek vezetői és egyéni vállalkozók tanulóinknak előadásokat tartottak, illetve játékokat vezettek, melyeken keresztül próbáltuk kicsit közelebb hozni hozzájuk a való világot. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy sok diák nincs tisztában azzal, hogy ami van, azért meg is kell dolgozni, és bármikor adódhat olyan helyzet, hogy mindent elveszítenek.

Kapcsolódó cikkek

Ne csak bámészkodjunk!

Ne csak bámészkodjunk!

2024. 05. 08. | Madarász Réka

Hogyan lehet közönyös „nem cselekvőből” aktív cselekvővé válni? – erre a kérdésre is keresték a választ a Soproni Széchenyi István Gimnázium fenntarth...

A szünetekben is hímez

A szünetekben is hímez

2024. 05. 08. | Madarász Réka

Marcsinak két olyan hobbija is van, ami manapság nem túl gyakori a fiatalok körében: hímez és olvas. A nyolcadikos lány nagyon szereti az állatokat, e...