Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kópházi Dalma, a nyelvÉSZ
Kópházi Dalma egy éve kezdett el verseket írni, költeményeit feltölti a poet.hu-ra. Fotó: Filep István

A Szent Orsolya-iskola diákja változatos témákról ír verseket

Kópházi Dalma, a nyelvÉSZ

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Megyei első helyezést ért el a Bendegúz nyelvÉSZ versenyen Kópházi Dalma. A Szent Orsolya-iskola 6.bg osztályosa rengeteget olvas, verseket ír, és különféle sportágakat próbál ki.

Másodikban Kópházi Dalma már egyszer bekerült ugyanennek a megmérettetésnek a megyei fordulójába, és minden évben részt vesz az ugyancsak a Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia által szervezett Tudásbajnokságon, ahol szintén másodikban bejutott az országos döntőbe.

– A megyein két osztálytársammal indultam Mosonmagyaróváron, ahol 90 percet kaptunk a feladatlap kitöltésére – mesélte. – Elgondolkodtató helyesírási, nyelvtani feladatokat kaptunk, felmérték a szókincsünket, és szólások, közmondások jelentésére kérdeztek rá. Most a májusi országos döntőre készülök.

Dalma ötödiktől jár a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda–Bölcsődébe, korábban a kópházi általános iskolában tanult. Nem véletlenül gazdag a szókincse, és kiváló a helyesírása: sokat olvas, főleg ifjúsági regényeket. Egy éve kezdett el verseket írni, költeményeit feltölti a poet.hu-ra.

– Sokat segít, hogy ezen az oldalon nálam tapasztaltabb költők adnak visszajelzéseket a verseimmel kapcsolatban – folytatta. – Ahogy látom, én vagyok a legfiatalabb felhasználó, és a többiek általában meglepődnek, hogy mennyire érett verseket írok. Témáim változatosak: írtam az évszakokról, a reggeli kapkodásban észrevétlen, apró örömökről, de a szakításról is.

Az idei tanévtől Dalma atlétikára jár, korábban belekóstolt a táncba, az úszásba és a kangoo-ba. Még az általános iskolában szerette meg a sakkot, ami annak idején Kópházán kötelező tantárgy volt. Apukája pedig nagyon örül, hogy végre méltó ellenfelet talált magának.

Kapcsolódó cikkek