Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megyénk kicsi nagykövete
Kovács Eliza Gabriella tájszavakat is gyűjtött a magyarság kicsi nagykövete című versenyre. Fotó: Filep István

Kovács Eliza Gabriella kitűnő tanuló, versenyeken jól szerepel

Megyénk kicsi nagykövete

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Több mint ezer pályázó közül Kovács Eliza Gabriellát választották megyénk nagykövetének a magyarság kicsi nagykövete elnevezésű versenyen. A Petőfi-iskola hatodik osztályosát váratlanul érte a megtiszteltetés.

A kihíváson 10–12 éves diákok mérték össze a tudásukat. Két forduló, rengeteg kincskeresés és kreatív feladat megoldása után Eliza már megyénk kicsi nagyköveteként vett részt az országos döntőn.

– Az első forduló része volt, hogy mutassunk be három nevezetességet a megyénkből – mesélte a fiatal lány. – A fertőrákosi barlangszínházat azért választottam, mert első óta néptáncos vagyok a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI-ban, és minden évben ott lépünk fel. Az Esterházy-kastélyt egyszerűen gyönyörűnek találom, a Páneurópai Piknik Emlékhely pedig tele van történelmi értékekkel. A második forduló már egy 10–15 perces online bemutatkozást is tartalmazott, és ezt követte a díjátadó Győrben, ahol értékes ajándékokat kaptunk, többek között egy egyedi gravírozású karórát.

Az országos döntőn a megyék kicsi nagykövetei és az ő négy attaséjuk versenyzett egymással. A megye képviselőikként fogadták a diákokat, akiket arról kérdeztek, hogy mire használnák a címüket, mivel tudnák előmozdítani a szűkebb és tágabb környezetük fejlődését. A feladat még egy felnőttnek is nehéz lett volna, hiszen rengeteget kellett beszélni, érvelni, diplomata módjára gondolkodni, és átlátni az egész társadalom működését.

– Váratlanul ért, hogy a zsűri elővette az első fordulóra gyűjtött tájszavaimat, és azoknak a felhasználásával kellett történetet alkotnom, de végül is nagyon tetszett nekik, amit előadtam – tette hozzá Eliza.

A komoly gondolkodású lány kitűnő tanuló, és nem ez volt az első megmérettetés, amin indult, ugyanis matematika-, nyelvtan- és versmondó versenyeken is szép eredményeket ért el.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek