Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Online a lehető legjobban
Pavlics Örs ötödikes diák – ez már a második tavasz, amikor otthonról, digitálisan tanul. Fotó: Filep István

A kisiskolások szülei is szoronganak, hogy jól teljesítsenek

Online a lehető legjobban

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

Tavaly márciustól teljesen új, szokatlan tanulási forma váltotta fel az eddigi iskolai hétköznapokat. Az online oktatás nem kis kihívás elé állította a tanárokat, a diákokat és a szülőket egyaránt.

– Ez az új rendszer sok hátrányt és előnyt hordoz – összegzett Hiller Judit pszichológus. – Az alsó tagozatos gyerekek szülei számára nagy kihívás, hiszen a kisiskolásokat folyamatosan segíteniük kell, miközben a munkájukat és az otthoni teendőiket is el kell látniuk. Így több időt töltenek gyerekeikkel, de sok esetben a közös szabadidős tevékenységtől kell elvenniük az időt. A szülők is szoronganak, hogy jól teljesítsenek. Érdemes együtt összeállítani a család napirendjét, színekkel jelölni, kinek mi a feladata.

A szakember kiemelte: a gyerekeknek hiányzik az osztálytársakkal való személyes találkozás, a szünetek hangulata. Az introvertált tanulók a kezdeti időszakot jobban bírták, de a hosszúra nyúlt online oktatás még jobban elszigetelte őket társaiktól, számukra nehéz csatlakozni az online beszélgetésekhez. Az online tanulás és számonkérés azoknál a diákoknál működik jól, akik ki tudták alakítani saját egyéni napi, heti időosztásukat.

– Hasznos lehet egy tanulószoba, tanulósarok kialakítása – javasolta Hiller Judit. – Ez azért fontos, hogy az egyes tevékenységek ne mosódjanak össze. Ha mindig egy helyen tanul valaki, akkor az rögzül, hogy az a tanulásra alkalmas helyiség, és sokkal könnyebben fog nekilátni a feladatoknak. Az alvásnak nagyon fontos a szerepe. Legalább fél órával a lefekvés előtt érdemes a gépet kikapcsolni, a telefont lenémítani.

Az étkezésnek is jelentős a szerepe – mutatott rá a szakember. A rendszeres, energiadús és egészséges ételek biztosítják a megfelelő figyelmet a tanuláshoz. A tanulás közbeni pihenésre is időt kell szánni. Különösen fontos a levegőn töltött aktív pihenés: sok-sok energiát adhat egy-egy erdei séta. Ez az időszak lehetőséget nyújthat olyan tevékenységek elvégzésére – játékok, ruhák szelektálására, új hobbi felkutatására –, amelyek szintén tartalmassá teszik az otthon töltött napokat.

Kapcsolódó cikkek