Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Segítség a választásban
A szakmák délelőttjén az érdeklődő általános iskolások és szüleik testközelből ismerték meg az oktatást. Fotó: Filep István

A tanműhelyeket is felfedezhették az érdeklődők a szakmák délelőttjén

Segítség a választásban

| Szilágyi Andrea | Soproni fiatalok

Ötödik alkalommal tárultak ki a soproni szakképző iskolák kapui a pályaválasztók előtt. A szakmák délelőttje elnevezésű rendezvény segítette a diákokat életük egyik legnagyobb döntésének meghozatalában.

A szakmák délelőttjén Sopron négy középiskolája öt helyszínen nyolcvan programmal várta az érdeklődőket. A múlt csütörtöki program megnyitóján Kuntár Csaba, a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója arra biztatta a tanulókat, hogy a helyszíneket bejárva szerezzenek sok tapasztalatot és élményt, mely később nagy segítségükre lehet szakmájuk kiválasztásánál. – Ezt a döntést meghozni majdnem olyan nehéz, mint amilyen nehéz volt Frodónak, a Gyűrűk Ura szereplőjének elvinnie a gyűrűt Mordorba. Kívánom nektek, hogy találjátok meg az álomszakmátokat, melyhez igyekszünk minden segítséget megadni – mondta köszöntőjében dr. Farkas Ciprián.

– A kozmetikusképzésre iratkoztam be, később átmentem a divatszabó osztályba – mesélte Harasztdombi Emese, a Handler egyik tanulója. – Most az érettségi megszerzésén dolgozom, hogy a szakmám mellett beiratkozhassak az egyetemre. A jövőben több lábon szeretnék állni.

– Kilencedikes koromban ajánlották a kozmetikusképzést, és megtetszett az ötlet. Érdekel ez a világ, ezért úgy érzem, hogy jó döntést hoztam – mondta Horváth Luca, aki jövőre teszi le a szakmai vizsgáját. – Szeretnék majd a szakmámban elhelyezkedni. Addig is gyakorlok, a barátnőim sokszor megkérnek, hogy sminkeljem ki őket.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Megalapozott döntések, Soproni Téma, 2023. november 15.), azoknak, akik középfokú oktatási intézményben szeretnének továbbtanulni, február 21-ig kell ­leadniuk a jelentkezési lapjukat. A diákok jövő április 8. és 10. között még megváltoztathatják a megjelölt iskolák vagy tanulmányi területek sorrendjét. A felvételről szóló határozatot május 2-án kapják kézhez, beiratkozni pedig június végén lehet majd a középfokú intézményekbe. 

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Segítenek a kortársaiknak

Segítenek a kortársaiknak

2024. 05. 01. | Madarász Réka

Papp-Garbóczi ­Víta időt és energiát nem kímélve összeállított egy társasjátékot, melyet egy paksi általános iskola hatodikosaival tesztelt. A fantázi...

Ne csak bámészkodjunk!

Ne csak bámészkodjunk!

2024. 05. 08. | Madarász Réka

Hogyan lehet közönyös „nem cselekvőből” aktív cselekvővé válni? – erre a kérdésre is keresték a választ a Soproni Széchenyi István Gimnázium fenntarth...