Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sikeres Időutazók
Horváth Kristóf, Kiss Nimród, Vörösmarthy Zara és Szedenics Dominik (balról jobbra) öt nap alatt forgatta le a különdíjas filmet. Fotó: Filep István

A gyerekek mellett két soproni színész is játszott a filmben

Sikeres Időutazók

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

A Soproni Petőfi Színház nevelési programjában résztvevő négy diák országos sikert ért el egy filmpályázaton, alkotásukkal a különdíjat hozták el.

A Pagony Kiadó és a Nemzeti Filmintézet év elején írt ki pályázatot „Forgassatok némafilmet!” címmel fiataloknak. A témát a Zágoni Balázs Abszolút töri című könyvsorozatában megjelent Szamos-parti Hollywood című regény egyes fejezetei adták. A színházi darabokban játszó Horváth Kristóf, Kiss Nimród, Szedenics Dominik és Vörösmar­thy Zara fantáziát látott a felhívásban. A fiataloknak Németh Ervin dramaturg, a színházi nevelési program vezetője minden segítséget megadott a kreatív munkához.

A diákok megírták a forgatókönyvet, amelyet a kalandos, 5 napos forgatás követett. – Március második felében forgattunk többnyire hétvégéken Sopron különböző pontjain, így például a Lenck-villa udvarán egy nyári jelenetet – mesélték a csapat tagjai. – Egyszer csak elkezdett szakadni a hó, mi pedig lenge, nyári ruhában próbáltuk a hómentes időszakokat kihasználni. Szerencsére senki sem betegedett meg. Izgalmas és időigényes feladat volt a helyszínek kiválasztása is, így például Kolozsvárra hasonlító helyeket kellett Sopronban találnunk, de végül rábukkantunk.


A forgatást az utómunkálatok követték, végül időben elkészült az Időutazók című némafilm, ám a kiírás szerinti három–hét perc helyett tizenhat perces játékidővel. Ennek ellenére a pályáztatók befogadták a filmet, az alkotók pedig izgalommal várták az eredményhirdetést, amely különdíjat hozott számukra. A gyerekszereplők mellett két soproni színész, Rudolf Teréz és Pintér Gábor is szerepet vállalt a filmben. A rendezői feladatkört Horváth Kristóf látta el, aki a továbbiakban is a színházban képzeli el a jövőjét, ahogy Dominik és Zara is kacérkodik a színészettel. Ami biztos: a diákok együtt mondtak köszönetet a díj átvételekor támogatójuknak, Németh Ervinnek, aki „szárnyakat adott” nekik a filmkészítés során.

Kapcsolódó cikkek