Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Széchenyis diadal az ESTÖRI-n
Az Esterházy Magánalapítvány versenyén kiemelkedően szerepeltek a széchenyis csapatok

Széchenyis diadal az ESTÖRI-n

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Széchenyi István Gimnázium két csapata is kiemelkedően szerepelt az ESTÖRI című kreatív történelmi versenyen.

Az Esterházy Magánalapítvány második alkalommal szervezett középiskolásoknak országos történelmi versenyt, melynek célja, hogy a tanulók  önálló ismeretszerzői, kutatói munkával megismerjék az Esterházy család történetét, Magyarország történelmét, a korszak kultúráját és életmódját. A Széchenyi István Gimnázium egyik csapata – Gáncs Adrienn, Salda Csilla és Tátrai Dóra – második helyezést ért el, a másik csapat – Győri Anna, Hegedűs Alexa és Vigh Hanna – pedig különdíjat kapott a megmérettetésen. A hat történelemrajongó ifjú hölgy időt és energiát nem kímélve, hónapokon keresztül készült a megmérettetésre Robotka Csaba tanár úr vezetésével.


– A három részből álló első fordulóra több mint 150 csapat nevezett be – tudtuk meg Tátrai Dórától. – Egy online kvízt kellett kitöltenünk időzáras feladatlapon, melyhez előre meghatározott szakirodalomból készültünk fel, továbbá egy, a XVIII. századi Esterházyakról szóló illusztrált esszé és egy instagramos kép készítése volt a feladatunk. A Facebookon legtöbb like-ot szerzett harminc csapat jutott tovább a következő fordulóra.


A februári középdöntőn a csapatoknak egy prezentációt kellett előadniuk és egy kreatív videótartalmat létrehozniuk, amelyben egy tetszőleges témát dolgoztak fel pár percben. A Széchenyi Gimnázium egyik csapata Bessenyei György Eszterházi vigasságok című műve alapján tudósítást készített, a másik csapat pedig egy fiktív bábjáték előkészületeit mutatta be.


– A 14 legeredményesebb csapat vehetett részt az országos döntőn a kismartoni Esterházy-kastély Haydn-termében – zárta Salda Csilla. – Az identifikáció után bemutattuk saját címerünket, színdarabot adtunk elő és villámkérdésekre válaszoltunk.


A lányok elmondták, kissé üres az életük a verseny befejeztével, de a szünidő sem telhet el Esterházyak nélkül, ugyanis az alapítvány jóvoltából nyári egyetemre mennek.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...