Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vasvilla 35 – korszerű képzés
– Iskolánk szakmai, pedagógiai munkájával, tanulóink tanulmányi, kulturális és sporteredményeivel jelentős rangot vívott ki magának Sopronban és a régióban – nyilatkozta lapunknak Bokor Ákos, aki 2012 óta a Vas- és Villamosipari Technikum igazgatója. Fotók: Filep István

A diákok többféle duális képzés közül is választhatnak, 60 céggel szerződött az iskola

Vasvilla 35 – korszerű képzés

| Szilágyi Andrea | Soproni fiatalok

Idén ünnepli 35. születésnapját Sopron legifjabb középiskolája, a Vas- és Villamosipari Technikum. Az elmúlt időszakban a képzések köre folyamatosan bővült, a diákok száma pedig az indulás óta csaknem megduplázódott.

Sopron legújabb és egyik legmodernebb középiskolája 1988. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit. A város akkori egyetlen ipari szakképzője már nem tudta kielégíteni a növekvő szakmunkásigényt, ezért hozták létre a Vasvillát. – Sok mindent megélt az iskolánk az elmúlt évtizedekben. Többször változott az intézmény neve és a képzések száma is – kezdte Bokor Ákos, a technikum igazgatója. – A 80-as évekbeli induláskor a diákjaink száma 510 volt. Roppant büszkék vagyunk arra, hogy idén majdnem 1000 fiatal kezdte meg középiskolai tanulmányait intézményünkben.

A kezdetekben a szakmákat adó kurzusokra helyezték a hangsúlyt. A gimnáziumi képzés elindítása a 90-es évekbeli demográfiai hullám csúcsán szükségszerű volt. A 2010-es évek közepétől ez a képzés ugyan megszűnt, azonban a pedagógusok az alapítás évétől kezdve igyekeznek megragadni minden lehetőséget, amely segíti az oktatást. Folyamosan fejlesztik az iskolai tanműhelyeket, illetve az intézménybe járó tanulók többféle duális képzésre is jelentkezhetnek. – Több mint hatvan céggel állunk szerződésben, de szeretnénk tovább bővíteni partnereink listáját – folytatta az igazgató. – A duális képzés nagyszerű megoldása annak, hogy a diákok gyakorlati ismereteket szerezzenek. Nem utolsó sorban ez a cégeknek is kiváló lehetőség arra, hogy kiképezzék a jövő szakembereit.

A Vas- és Villamosipari Technikum emellett nagy figyelmet fordít a kreatív, kommunikatív és együttműködő, környezetbarát, nem energiaigényes, magas színvonalú elméleti tudást igénylő és a technológia élvonalába tartozó szakemberek oktatására is. A diákok tanulhatnak többek között villanyszerelőnek, mechatronikai technikusnak vagy wellness–fitnesz instruktornak. A technikum elvégzése után egyszerre kapnak érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet, emellett a B2 nyelvvizsga megszerzésére is lehetőségük van.

A technikum igazgatója rendkívül sikeresnek ítéli az elmúlt harmincöt évet. – Iskolánk szakmai, pedagógiai munkájával, diákjaink tanulmányi, kulturális és sporteredményeivel jelentős rangot vívott ki magának Sopron városában és a régióban is. A lépésről lépésre alakuló, de egyre gazdagodó iskolai hagyományaink színesebbé és emlékezetessé teszik az itt töltött diákéveket – zárta ­Bokor Ákos.

A képzések minőségének további javítását szolgálja az iskola Oktogon Sopron Alapítványa. Ez a szervezet például a szakköröket, a tanórákon kívüli rendezvényeket segít finanszírozni.

Bokor Ákos 2012 óta igazgatója a Vas- és Villamosipari Technikumnak, az idei tanévben rajta kívül 60 pedagógus oktatja a diákokat. Az elmúlt 35 évben mintegy 6300 tanuló végezte el a technikum különböző képzéseit, köztük Babos Gábor válogatott labdarúgó és Honti Kata többszörös válogatott kosárlabdázó.

Újságunk megjelenése napján, november 15-én ünnepli a Vas- és Villamos­ipari Technikum az iskola fennállásának 35. évét.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Segítenek a kortársaiknak

Segítenek a kortársaiknak

2024. 05. 01. | Madarász Réka

Papp-Garbóczi ­Víta időt és energiát nem kímélve összeállított egy társasjátékot, melyet egy paksi általános iskola hatodikosaival tesztelt. A fantázi...

Ne csak bámészkodjunk!

Ne csak bámészkodjunk!

2024. 05. 08. | Madarász Réka

Hogyan lehet közönyös „nem cselekvőből” aktív cselekvővé válni? – erre a kérdésre is keresték a választ a Soproni Széchenyi István Gimnázium fenntarth...