Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Világbajnokságra készül
– Ha el szeretnék érni valamit, akkor úgy kell odamennem, hogy az első hely is lehetséges – mondta Perge Zsolt. Fotó: Filep István

„Zsolt nemcsak tehetséges és szorgalmas, hanem igazi versenyzőtípus”

Világbajnokságra készül

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

A szakmák világbajnokságán, a World­Skills versenyen a fodrász szakmát a soproni ­Perge Zsolt képviselheti. Az októberi megmérettetésnek Helsinki ad otthont.

Óriási szakmai elismerés a 22 éves fiatalembernek, hogy az ország legjobbjaként készülhet a nagyszabású versenyre, amelyre egy nemzetközi hírű mesterfodrász: Veress-Győri Sándor készíti fel egy soproni szalonban. Mester és tanítványa hónapokon keresztül reggeltől estig gyakorol, hogy a napokig tartó kiszámíthatatlan versenyszituációban Zsolt megállja a helyét. A fiatal tehetség otthonról hozta a szakma iránti elkötelezettségét: – Apukám is fodrász, így szinte belenőttem a szalonok világába – mesélte. – A gimnáziumban már versenyekre is jártam, akkor még csak nézőként, hiszen apukám zsűrizett. Megtetszett ez a kreatív, szép szakma, így az érettségi után elvégeztem egy kétéves fodrásziskolát, majd el is helyezkedtem a szakmában nagy szerencsémre Veress-Győri Sándor mellett, akinél nemcsak a szakma fortélyait tanulhatom meg, hanem azt a fajta szakma iránti alázatot, amely a siker alapja.


A felkészítő mesterfodrász mosolyogva hallgatta tanítványa szavait, mint mondta, a sikeres szereplés sok összetevőből áll: – Óriási megterhelést jelent mind fizikálisan, mind pszichésen a szakmák világbajnokságán bizonyítani. Zsoltnak otthon kell lennie a férfi és a női hajvágásban ugyanúgy, mint a kontykészítésben, a tűzésben, a dauerolásban, a festésben. Négy napon keresztül napi két versenyszámban kell teljesítenie, ezért készülünk fel mindenre. A helyszínen kapnak a versenyzők egy meglepetés képet, amit a lehető legpontosabban kell lemásolniuk, és elkészíteniük egy babafejre vagy egy adott modellre. Bízom Zsolt sikerében, mert nemcsak tehetséges és szorgalmas, hanem igazi versenyzőtípus.


Vajon milyen esélyekkel vág neki a világbajnokságnak a soproni versenyző? Ahogy ő fogalmazott: – Ha el szeretnék érni valamit, akkor úgy kell odamennem, hogy az első hely is lehetséges. Ennek szellemében végzem határaimat feszegetve a felkészülést. Egy biztos: egy olyan versenyre eljutni, ahol a világ minden pontjáról a szakma legtehetségesebb fiataljai versenyeznek, örök életre szóló élmény lesz majd.

Kapcsolódó cikkek