Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Világbajnokságra készül
Mihálicz Martin Peresztegen él, később a családi asztalosműhelyben szeretne dolgozni. A rangos megmérettetésekre szakmai oktatója, Viasz-Kádi Tibor készítette fel. fotó: Filep István

Mihálicz Martin érettségi előtt áll, aztán a technikus év következik

Világbajnokságra készül

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A szakma legjobbjai képviselik hazánkat a WordSkillsen, ahova Mihálicz Martinnak már az érettségi előtt sikerült bekerülnie.

nikum 12. osztályosa a tizennyolc év alattiaknak megrendezett WorldSkills junioron harmadik helyezést ért el, így részt vehetett a 18 év felettiek nagy válogatóján. A megmérettetésen aratott sikerének köszönhetően ő képviselheti Magyarországot a szeptemberi franciaországi világbajnokságon bútorasztalos szakmában.

– Iskolatársammal, Eszlinger Mátyással csak a döntőn találkoztunk, annak ellenére, hogy az elődöntőn ugyanazt az épületasztalos keretet kellett elkészítenünk – mesélte Mihálicz Martin. – A kétnapos döntőn egy lábszerkezettel ellátott éjjeliszekrény megalkotása volt a feladatunk. A bonyolult kis bútordarab kivitelezésében az volt a legnehezebb, hogy a sok-sok apró részletre kevés idő jutott, a pontosság pedig mindennél jobban számított az értékelésnél.

A megmérettetés után a két rothos fiú Budapesten egy-egy hetet épületasztalos és bútorasztalos tevékenységekkel töltött, és csak ezután döntötték el a felkészítő tanárok, hogy ki, melyik szakmában indul a világbajnokságon.

– Apukám is a Rothba járt, és asztalosként dolgozik – tette hozzá Martin. – Peresztegen élünk, van itt egy asztalosműhelyünk is. Most éppen az érettségire készülök, utána a Rothban még egy technikusi év következik, aztán a családi vállalkozásunk munkájába szeretnék bekapcsolódni.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek